Ultrahangvizsgálatok a terhesgondozás alatt
Várszegi Viktória
2010. augusztus 19.
  • Az első ultrahangvizsgálat a 11. és a 14. terhességi hét között esedékes, ilyenkor kerül sor – a pocaklakó pontos testméreteinek meghatározása mellett – a Down-szindróma előszűrésére is.
  • Röviddel ezután, a 18-20. hét tájékán következik a genetikai ultrahang. Ismételten megmérik a babát, ellenőrzik, hogy megfelelően fejlődnek-e végtagjai, főbb szervei (vese, szív, gyomor, agy) valamint, hogy záródik-e a gerince. A magzatvíz mennyiségét is megfigyelik: rendellenességre utalhat, ha több, vagy épp ellenkezőleg, esetleg valamivel kevesebb mint kellene. A túl kevés magzatvíz a húgyutak/belek fejlődési zavaraira, a túl sok pedig szívfejlődési rendellenességre, záródási problémákra, cukorbetegségre, illetve valamilyen fertőzésre utalhat. (Ha előzőleg aminocentézisen esett át a kismama, szintén több lehet a magzatvíz, mindez természetes, nincs miért aggódni.) Továbbá megállapítják a szülés várható időpontját, és – ha korábban történt már vetélés – hüvelyi ultrahang segítségével ellenőrzik a belső méhszáj állapotát is.
  • A harmadik vizsgálat alkalmával a méhlepény érettségét és a magzatvíz mennyiségét nézik elsősorban. Bizonyos tényezők, mint például az anyai cukorbetegség, a vérnyomásproblémák vagy a dohányzás idő előtt "elöregíthetik" a méhlepényt. A méhlepény elöregedése (elmeszesedése) veszélyezteti a baba tápanyag- és oxigénellátását; ha aggasztó eredményeket mutat az ultrahang, áramlásvizsgálatot végeznek, hogy meggyőződhessenek arról, megfelelő-e a pici vér-és oxigénellátása. A baba fekvését is figyelik, de ennek még nincs különösebb jelentősége, bármikor változhat.
  • Az utolsó vizitre a 36. terhességi hét körül kerül sor, itt ismét meghatározzák a szülés várható időpontját, a baba súlyát, elhelyezkedését. Ha volt már császármetszése a kismamának, alaposan megvizsgálják a műtéti heget, egészen pontosan hegszétválásra utaló jeleket keresnek. Áramlásvizsgálat is történhet, amennyiben az orvos úgy látja szükségesnek.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó cikkeink