A baba fürdetése

A finom meleg fürdővíz többnyire ellazítja a babákat, de akadnak olyanok is, akik épp ellenkezően reagálnak, és kifejezetten felélénkülnek a pancsolástól - az első időkben fölösleges az esti órákhoz ragaszkodnunk; ha a babóca frissebb lesz a fürdetéstől, nyugodtan időzíthetjük a dolgot reggelre-délelőttre is. Az azonban fontos, hogy minden nap közel azonos időben pancsoljon a kicsi; rutinná, a napirend részévé váljon a fürdési rituálé.

A baba fürdővize

  • Eleinte tökéletesen megfelel a tiszta víz, de ha szeretnénk, használhatunk patikában kapható babafürdető kenőcsöt is (az illatszerboltok kínálta babakozmetikumokat viszont mellőznünk kell).

A fürdetés fortélyai

  • Szedjünk össze minden babaápolási készítményt, törölközőt, stb. Illetve, készítsük ki a tiszta pelenkát, ruhát!
  • Töltsük meg a kádat 5-8 cm langyos vízzel.
  • Fokozatosan tegyük a babát a kádba, először csak a lábacskáit érje a víz. Fürdetés alatt folyamatosan locsolgassuk őt a langyos vízzel, így biztosan nem fog majd fázni (és természetesen ügyeljünk arra is, hogy mindig kellően meleg legyen a fürdőszobában).
  • Mosdókesztyűvel lágyan "dörzsölgessük" át a picit a fejétől a talpáig, az arc és a szemkörnyék megtisztításához pedig benedvesített (babafürdető nélküli) vattapamacsot használjunk. (Ha van egy kis beszáradt csipa a szeme sarkában, a vizes vatta többszöri odaérintésével próbáljuk meglágyítani azt, mielőtt letörölnénk.)
  • Ha kiemeltük a babát, alaposan bugyoláljuk be őt, mert a vizes test gyorsan lehűl. Miután a nedvesség nagyját leitattuk a fürdőlepedővel, puha textilpelenkával folytassuk a szárítgatást. A hajlatoknál legyünk nagyon figyelmesek, a nedvesen hagyott bőrfelület könnyen kipirosodik, bepállik.

Jó tudni!

  • A hintőporral sem árt óvatosan bánni, ha a hajlatokban összecsomósodik, kidörzsölheti a pici érzékeny bőrét.
  • A popsikenőcsöt csak vékonyan vigyük fel; ha túl vastagon kenjük, egy része a pelenkára fog tapadni, így csökken a nedvszívó képesség.
  • Hintőport és popsikenőcsöt egyszerre ne használjunk!

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink