A csecsemők napirendje

Napi rutin

Születésük után gyakorlatilag csak esznek és alszanak a csecsemők, mert nagyon kimerítő számukra az a sok új inger, erős fény- és hanghatások, amelyek körülveszik őket. Az újszülötteknek egyáltalán nincs időérzéke, eleinte hasonló életet élnek, mint hónapokon át édesanyjuk pocakjában. Három-hat hét leforgása után kezdenek kicsit kevesebbet aludni, egyre hosszabbodnak ébrenléti periódusaik. Ebben az időszakban már meg lehet kísérelni a napirend kialakítását, mely alatt nem időrend, hanem események ismétlődő sorozata értendő. Nem az a fontos, hogy pontban ugyanakkor szopizzon vagy aludjon a kisbaba, hanem az, hogy ezek a tevékenységek mindig szabályosan kövessék egymást! Tehát, ébredés után etessük meg a picit – általában nagyon éhes ilyenkor -, majd büfiztetés és játék következzen – így elfárad -, majd tegyük le ismét aludni, de semmiképp sem az álmosság első jeleire.

Ne legyünk merevek!

A csecsemők ösztöneik alapján „működnek”, tudják,  mikor kell enniük, aludniuk vagy hogy mi az, ami nem jó nekik, ezért is nagyon fontos a babával való kommunikáció. Figyeljünk a pici jelzéseire, egészen másképp sír, amikor éhes vagy ha fáj valamije. Az első hetekben egyedül Rá összpontosítsunk, próbáljuk meg kitalálni, hogy mit "mond" gyermekünk!

Az, hogy nem ragaszkodunk bármi áron a napi rutin tervéhez, nem azt jelenti, hogy nem igyekszünk betartani azt, ez a pici érdekében is fontos!   

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink