A szoptatás csökkenti a rákkockázatot

A mellrák minden kilencedik nőnél alakul ki élete folyamán, ezért az átlagos kockázatcsökkenés mintegy 0,5 százalékos. A szoptatás előnyös a gyerekek számára is: kisebb arányban válnak túlsúlyossá, allergiássá és számos fertőzés ellen védettebbek lesznek az anyatejen nevelkedő babák.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azonban Nagy-Britanniában csak a nők negyede tudott arról, hogy a szoptatás bizonyos védelmet nyújt a mellrák ellen. Az anyák háromnegyede elkezdi a szoptatást, ám a csecsemő féléves korában már csupán 22 százalékuk szoptat.

A kutatások szerint a szoptatás csökkenti némely, rákkal összefüggő hormon szintjét az anya szervezetében, csökkentve ezáltal a betegség kockázatát. Úgy találták, hogy a szoptatás végén az anya szervezete megszabadul minden olyan mellben lévő sejttől, amelyben károsodott DNS lehet.

"Szeretnénk, ha átmenne az üzenet, hogy a szoptatás pozitív a nő számára, mellyel csökkentheti a mellrák kockázatát" - mondta Rachel Thompson kutatásvezető. A kutatók azt ajánlják, hogy hat hónapig kizárólag szoptatással táplálják csecsemőjüket az anyák, majd lassan térjenek át kiegészítő táplálékra.

Forrás: MTI

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink