Az anyatej megelőzi az elhízást

A koppenhágai egyetem kutatói 5068, mintegy fél évszázada (1959 és 1961 között) született férfi és nő egészségügyi adatait tekintették át. A csecsemőkori táplálásra vonatkozó információkat vetették össze a felnőttkori, 42 éves korban mért testtömegindex (BMI) értékével. Megállapították, hogy a túlsúly kockázata 5-10 százalékkal csökkent minden egyes hónappal, amennyivel később vezették be csecsemőként a résztvevőknél a kiegészítő táplálást.

Kim Fleischer Michaelson, a kutatás vezetője szerint ideális esetben a gyermek 6 hónapos koráig érdemes megvárni a szoptatás melletti kiegészítő táplálás megkezdését.

A Bristol Egyetemen is hasonló eredményekre jutottak, megállapították, hogy az anyatej helyett tápszerrel táplált csecsemők a növekedés egy döntő fázisában több kalóriát vesznek magukhoz, és így nagyobb náluk a súlygyarapodás, mint szoptatott társaik esetében.

A babákat négy hónaposan és kisgyermekkorukban is vizsgálták a kutatók. Tapasztalataik szerint, a tápszeres csecsemők, akiket túl korán szoktattak szilárd táplálékra, ötéves korukban súlyosabbak voltak, mint az várható lett volna – és emiatt egy későbbi életszakaszban gyakoribb az elhízás kockázata!

A szakemberek szerint az anyatejjel táplált csecsemők jobban tudják szabályozni energiabevitelüket, mint a tápszeresek. Elképzelhető, hogy ennek az az oka, hogy a szülők mindig tele üveggel adnak tápszert a babának, és ezt a mennyiséget akkor sem csökkentik, ha az étrendbe már a szilárd táplálék is bekerült.

Forrás: MTI - Daily Mail/InforMed

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink