Az ovulációról

Meglehet, hogy csak azért késik a várva várt gyermekáldás, mert egyszerűen rosszkor kopogtattok a gólyánál... Alábbi cikkünk az ovulációval kapcsolatos legfontosabb kérdésekkel foglalkozik!

Pontosan mikor?

Jó kérdés! Elvileg, a ciklus végétől visszafelé számítva a 14. napon, tehát, 28 napos ciklus esetén – ideális esetben, ami többnyire csak a szakkönyvek lapjain létezik – a 14. napon. De a helyzet sajnos nem ilyen egyszerű, az ovuláció nem igazodik a naptárhoz, sőt időnként soron kívül is bekövetkezhet, például egy szerelmes éjszaka eredményeként. Kevesen tudják, hogy egy-egy megrendítően heves női orgazmus is előidézhet peteérést!   

Honnan lehet tudni, mikor történik?

Szerencsére vannak bizonyos jól felismerhető jelei az eseménynek; ilyen a hüvelyváladék mennyiségének és minőségének megváltozása, a méhnyak előremozdulása, a középfájdalom vagy a testhőmérséklet apró ingadozásai. De ne feledkezzünk meg a patikában kapható ovulációs tesztekről sem! A témával részletesen is foglalkozunk Az ovuláció 5 jele c. korábbi cikkünkben! 

Melyik a legjobb módszer?

Ami számodra a legmegfelelőbb! Vannak nők, akik kamaszkoruk óta, tapasztalatból tudják, mi az a középfájdalom, így gyakorlatilag percre pontosan meg tudják állapítani ovulációjuk időpontját, de nem mindenkihez ilyen kegyes a sors. Ha bonyolultnak vagy megbízhatatlannak tartod az önvizsgálat módszerét, vagy ha úgy érzed, egyszerűen nincs ehhez türelmed, irány a gyógyszertár! Azonban nem árt tudni, hogy az ovuláció előtt történő szeretkezés gyakrabban vezet gyermekáldáshoz, tested üzeneteinek hónapról hónapra való fürkészése ezért nagyban hozzájárulhat a sikerhez!  

Mikor a legvalószínűbb a fogantatás?

Míg a petesejt csupán 24 órán át életképes, addig a spermiumok napokig virgonckodnak, persze csak a megfelelő körülmények között! Tehát napokig termékeny vagy, és ahogy azt már fentebb említettük, a legideálisabb az, ha már az érett petesejt kiszabadulása előtt (is) voltál együtt a pároddal.

Egynél több petesejt szabadul ki?

Igen, egynél több petesejt is kiszabadulhat, ilyenkor pedig egyértelmű, hogy mindkettő megtermékenyül! A petefészek működését stimuláló gyógyszerek - melyeket ovulációs rendellenességek esetén alkalmaznak – elég gyakran előidézik, különben ritka jelenség. Főként azok a nők számíthatnak rá, akik családjában előfordult már ikerterhesség, de nincs rá recept, bárkivel megeshet!

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink