Babával a hóban

2009. december 17.

A csecsemők rendkívül érzékenyek a hőmérsékletváltozásra - másfél-kétéves kor előtt még nem működik szervezetük önálló hőháztartása – ezért fokozottabban kell óvni őket a lehűléstől. A legpraktikusabb ruhadarab természetesen az overall, amely alaposan ki van bélelve, és feltehetően vízhatlan is, de a kezeslábas alatti ruházat tekintetében is törekednünk kell a rétegességre. A baba arcocskáján kívül ne maradjon szabad testrész! Nagyon fontos, hogy megfelelő – a füleket is védő, lehetőleg áll alatt megköthető – sapkát válasszunk, és gondoskodjunk kesztyűcskékről is. A babakocsiban jól bugyoláljuk be az apróságot, mindig legyen alatta és rajta meleg takaró.

Bőrvédelem

  • A hideg, netalán szelesebb idő könnyen kiszáríthatja a pici bőrét, ezért ebben az időszakban zsírosabb babakrémeket használjunk. (A kenőcsöt feltétlenül patikában szerezzük be, a kereskedelmi forgalomban kapható babakozmetikumok allergiás reakciókat válthatnak ki.)
  • Erős napsütésben - különösen, ha hó is esett – gondoskodnunk kell valamilyen magas faktorszámú fényvédőről (arc, kezek). A káros UV-sugárzás még ártalmasabb, ha a hóról is visszaverődik a napsütés.

Mikor? Meddig?

  • Nagyon szeles, esős vagy ködös időben inkább maradjunk otthon, de ha nincs különösebben rossz idő odakint, nem érdemes pihentetni a babakocsit.
  • Hidegben, fagypont alatti hőmérséklet esetén csak rövid ideig levegőzzünk, inkább ismételjük meg naponta többször is a kiruccanást.
  • Újszülöttekkel csak óvatosan szabad barangolni, kb. két hónapos kortól lehet csak elkezdeni a rövid (!) sétákat.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink