Bizonytalan eredetű vérzések a várandósság kezdetén?

2013. május 6.

Sokan megrémülnek, amikor ilyen-olyan eredetű vérezgetést tapasztalnak a várandósság első harmadában, holott igen gyakori jelenségről van szó. Ennek ellenére minden esetben a végére kell járni a dolognak, ki kell deríteni a vérzés okát, hogy idejében kizárhatóak legyenek az olyan életveszélyes állapotok, mint például a méhen kívüli terhesség.

A vérzés intenzitása

A pecsételő vérzés általában jót jelent. Az osztódó sejtcsomó szűk két hétig vándorol a női szervezetben: a megtermékenyített petesejt nagyjából három nap alatt jut el a méh üregébe, aztán tovább várakozik, mert a beágyazódás csak körülbelül 7-8 nappal a tüszőrepedés után kezdődhet el.

Ez a folyamat szintén napokat vesz igénybe, pecsételő vérzés ilyenkor szokott jelentkezni, vagyis pontosan akkor, amikor a valódi menstruáció is esedékes lenne. A kettőt – a valódi menstruációt és a pecsételő vérzést - egyébként nehéz összekeverni, a vérzés enyhe intenzitása és rövid lefolyása árulkodó jel lehet.

Méhen kívüli terhességre is utalhat!

Ha a megtermékenyített petesejt bármilyen ok folytán nem képes elérni a méhüreget sajnos előfordulhat, hogy rossz helyen tapad meg – jellemzően a petevezetékben, de akár más alhasi szerv felületén is megtörténhet mindez. Ez akár életveszélyes állapotot is előidézhet, idejében történő felismerése kiemelten fontos!

Miről ismerhető fel?

Ugyanazokat a tüneteket tapasztalja magán a kismama, mint egészséges várandósság esetén, továbbá:

  • a méhen kívüli terhesség egyik első jele lehet a kávészínű, váltakozó intenzitású folyás vagy menstruáció szerű vérzés (ez utóbbi korai vetélésre is utalhat);
  • jellegzetes tünet az éles vagy szúró alhasi fájdalom, amely kisugározhat a hasüregbe, a medencébe, a végbél tájékára, de akár a vállba és a nyakba is;
  • súlyos esetben – amikor a nem megfelelő helyen, például a petevezetőben beágyazódott magzat észrevétlen marad, tovább növekszik, és megrepeszti a kürt falát – a gyors vérvesztés (hasűri vérzés) tünetei jelentkeznek: hirtelen rosszullét, ájulás, alacsony vérnyomás, szapora szívdobogás, sápadtság, stb.

Az okokat mielőbb tisztázni kell!

Bizonytalan eredetű hüvelyi vérzés esetén a nőgyógyász hüvelyi és  (hüvelyi) ultrahang vizsgálatot egyaránt végez, hogy megállapíthassa a beágyazódás helyét, továbbá: hogy zárt-e vagy nyitott a méhszáj, illetve azt, hogy él-e a magzat. Hormonvizsgálat is történik, melyet a vérzést követő napokban többször is megismételnek, ugyanis a HCG hormon (terhességi hormon), és annak változásai pontos képet adnak az eseményekről, melyek tisztázása a várandósság későbbi alakulása szempontjából is elengedhetetlen.

Vannak bizonyos jelek, amelyek kedvezőnek mondhatóak, ilyen például, ha nem jelentkezik menstruációs görcsökre emlékeztető fájdalom a vérzés előtt/alatt, ill. ha csak kis mennyiségű és/vagy barnás váladék távozik. Vagyis amennyiben gyenge barnás-rózsaszínes váladékozást érzékelsz, és nem folyamatosan, csak pecsételő jelleggel, illetve nem társul mindehhez semmilyen egyéb tünet (nem görcsölsz), akkor lehetséges, hogy a leendő baba beágyazódása okozza a panaszokat - azonban figyelned kell tested jelzéseire, mert az sem kizárt, hogy a vérezgetés a kezdődő vetélés egyik első jele!

Cikkünk tájékoztató jelleggel íródott, nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot!

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink