Hasmenés a terhesség alatt

2011. január 25.

Egy-egy átmeneti hasmenést szinte bármi előidézhet; az étrend megváltozása vagy a hormonális átalakulás is járhat ilyen következményekkel. Ez önmagában nem jelent veszélyt a babára, viszont a szövődmények - kiszáradás, ionegyensúly eltolódása – már komoly bajt okozhatnak, ezért ilyenkor még fokozottabban kell ügyelnünk a folyadékpótlásra.

Pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget!

A hasmenéses híg széklet extra folyadéktartalma a szervezettől vonódik el, pótlására – mint máskor is – elsősorban az üres tea vagy az ásványvíz ajánlottak. Ha esetleg rájöttünk, melyik étel lehet a ludas, természetesen ne fogyasszuk többet belőle, tartsunk néhány napos diétát, illetve egy ideig kerüljük a sós/fűszeres ételeket.

Gyógyszerek

Mindenképp egyeztessünk a nőgyógyásszal/háziorvossal, mielőtt bármilyen hasmenés elleni gyógyszer szedésébe fognánk. Kivételt az orvosi szén, közkeletűbb nevén széntabletta képez, ezt saját szakállunkra is bevehetjük, de tudni kell, hogy alkalmazása mellett jóval lassabban ürülnek ki a méreganyagok a szervezetből, ezért tartósan semmiképp se éljünk vele.

Ha hőemelkedés, láz is társul a hasmenés mellé, illetve hányás/hányinger és/vagy erős hasgörcsök, magyarán ha vírusos megbetegedésre jellemző tünetek jelentkeznének, a lehető leghamarabb forduljunk orvoshoz.

Tudtad?

  • A makacs székrekedés a baba egyik első hírnöke is lehet, de egyeseknél pont az ellenkezője, heveny hasmenés jelentkezik koraterhességben.
  • A várandósság ideje alatt mindenki igyekszik egészségesen táplálkozni, így előfordulhat, hogy a megnövekedett nyers gyümölcs- és zöldségfogyasztás okozza a panaszokat (a gyümölcscukornak, valamint a zöldségek/gyümölcsök héjában található egyes összetevőknek is lehet ilyen hatása).
  • Akár a terhesség miatti fokozott vasbevitel is kiválthatja.
  • A felfázás jele is lehet a gyakori és híg széklet. Ebben az esetben a tipikus hasmenéses tünetek mellé egyéb panaszok, kiváltképp alhasi fájdalmak, illetve gyakori vizelési inger is járul.
  • A szülés előtti időszakban a szervezet természetes öntisztulási folyamatának a része a spontán hasmenés (esetleg hányás).
  • Bár tipikus nyári nyavalyaként tartjuk számon, ennek ellenére télen sem ritka a heveny bélfertőzések előfordulása.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink