HPV: tények és tévhitek

2009. február 28.

Igaz, hogy minél több szexuális partnerünk volt életünk során, annál nagyobb lehet a nemi úton terjedő betegségek, köztük a HPV kockázata. Ez nem erkölcsi ítélet a „szabados” szexről, szemben az „elkötelezett” nemi élettel, hanem egyszerűen minél több szexuális partnerünk van, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a partnerek között valaki (számára ismert vagy ismeretlen módon) nemi úton terjedő betegséggel rendelkezik.

A nemi úton terjedő betegségek azonban szerető, hosszútávú viszonyban ugyanolyan könnyen átvihetők, mint egy egyéjszakás kalandban. Erre a HPV vírus a bizonyíték. Legalább egy, középosztálybeli középkorú, zömükben gyermekes és házas nők körében végzett tanulmány állapította meg, hogy 21%-uknak méhnyaki HPV fertőzése volt. Dr. Nancy Kiviat, a Washingtoni Egyetem kutatója szerint más tanulmányokban olyan emberek 80%-ánál állt fenn HPV fertőzés, akiknek csupán maximum négy szexuális partnerük volt.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink