HPV: tények és tévhitek

2009. február 28.

Dr. Katherine Stone, az ASHA (American Social Health Association) HPV Tudományos Tanácsadó Bizottságának tagja szerint a genitális szemölcsöknek „nem kell senki fejében sem rögtön rákra utaló vörös jelzésként működni”.

A humán papillomavírusnak több mint 70 fajtája van, a legtöbbjük nagyon specifikus területeken jelenik meg és nagyon specifikus patologikus elváltozást okoz. A rákkal legszorosabban összefüggőek a 16, 18, 31 és 45 fajtájú HPV-k, csekélyebb mértékben még fél tucat fajta kapcsolódik ide. Ezek a „nagy kockázatú” fajtaként ismertek, nem azért, mert általában vagy gyakran okoznak rákot – a méhnyakrák az Egyesült Államokban ma ritka betegség, a pénisz rák pedig még annál is ritkább – hanem azért, mert a rák kialakulásának ritka esetében általában visszavezethető valamelyik ilyen fajtára. Ezzel együtt érdemes megismételni: a méhnyaknál nagy kockázatú HPV-vel rendelkező nők többségénél nem alakul ki méhnyakrák.

A közönséges genitális szemölcsökről Dr. Doug Lowy, a Nemzeti Rák Intézet Sejt Onkológiai Laboratóriumának vezetője a következőt mondja: „Ezeket olyan HPV fajták okozzák, amelyeket szinte soha nem találunk meg rákbetegségnél.” Ezek az „alacsony kockázatú” típusok, a 6, 11, 42, 43 és 44. Ha nem genitális szemölcsöt okoznak, átmeneti rendellenességet produkálhatnak a kenetvizsgálat eredményében, és leggyakrabban egyáltalán nem járnak tünettel.

Gyakorlati szempontból a genitális szemölcsökkel rendelkező férfitől nem lehet más szexuálisan aktív férfinél nagyobb valószínűséggel rákot okozó HPV fajtát elkapni.
A szakértők ajánlják, hogy genitális szemölcsökkel – vagy bármilyen más nemi úton terjedő betegséggel – kapcsolatba kerülő nők végeztessenek rendszeres kenetvizsgálatot. Ez azért szükséges, mert a védekezés nélküli szexuális tevékenység során kapcsolatba kerülhetett nagy kockázatú HPV fajtával. Emellett minden szexuálisan aktív nőnek javasolt a kenetvizsgálat elvégzése, mivel a HPV fertőzés igen gyakori. Érdemes megjegyezni, hogy férfiak és nők egyaránt fertőzhetnek és fertőződhetnek nagy kockázatú HPV-vel, függetlenül attól, hogy van-e genitális szemölcsük.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink