HPV: tények és tévhitek

2009. február 28.

Ha a csecsemő a születés során ténylegesen elkapja a HPV-t és ha a fertőzés fennáll, ez okozhatja a gyermek hangszálain olyan léziók kialakulását, amely a légzésben zavart jelent. Ez a légúti papillomatózis néven ismert állapot kezelhető.

A császármetszéssel történő szülés némi védelmet biztosít a csecsemőnek a HPV fertőzéssel szemben, de nem garancia. Összességében a csecsemőnél a légúti papillomatózis kockázata jóval kisebb, mint a császármetszésből fakadó komplikációk általános kockázata. A genitális szemölcsökkel rendelkező várandós anyák beszéljék meg a kockázatokat és lehetőségeket kezelőorvosukkal jóval a szülés előrelátható napja előtt, és maguknak kell eldönteni, mit szeretnének.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink