Kíváncsi vagy, hogyan tárolják az őssejteket?

Kíváncsi vagy, hol őrzik a család őssejtjeit? Hogyan történik a mintavétel, a feldolgozás és a tárolás? A legnagyobb hazai őssejtbank, a KRIO Intézet laborlátogatással egybekötött NYÍLT NAPOT tart június 6-án! :)

Gyere el a KRIO laborjába! Nézd meg, hogyan dolgozzák fel és tárolják az őssejteket - a laborlátogatáson keresztül betekintést nyerhetsz a KRIO Családi Őssejtbank működésébe! 

FONTOS!!! A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni az alábbi linken tudtok:
http://nyiltnap.krio.hu/

Mintagyűjtés

A köldökzsinórvér levételére közvetlenül a baba megszületése után nyílik lehetőség: a köldökzsinór átvágása után, de még a méhlepény világrajövetele előtt. Ez egy egyszerű, néhány perces beavatkozás, amely sem a mama, sem a baba számára nem jelent kellemetlenséget. A mintagyűjtést a nőgyógyász vagy a szülésznő végzik, a szerződéskötéskor átadott speciális gyűjtő-szett segítségével.

Feldolgozás

A feldolgozás során a KRIO Intézet Zrt. az AABB által akkreditált módon a KZSV őssejtekben gazdag fehérvérsejt-tartalmát kivonja, és ezt a sejtpreparátumot fagyasztja. Az Intézet által alkalmazott manuális technológia segítségével a sejtvisszanyerés nagyobb arányú, mint a félautomata és a teljesen automata sejtkinyeréses eljárások esetén. Minden minta mellé addicionális ampullákat (ún. "teszter csöveket") fagyasztunk (pl: HLA identifikálás) amelyek lehetővé teszik, hogy a fő minta, vagy minták felbontása nélkül, akár 20 év múlva is biológiai információkat nyerjünk belőlük szükség esetén. A védőoldattal való összekeverés után a minták fagyasztózsákokba, majd egyenként fémkazettákba kerülnek. A tárolás folyékony nitrogén gőzében történik. Kriobiológiai számítások szerint akár 1000 évig vagy tovább is tárolhatóak anélkül, hogy minőségük károsodna.

Tárolás

A köldökzsinórvér mélyfagyasztása a jelenleg legkorszerűbbnek tartott ún. "vapour phase" technológiával, folyékony nitrogén gőzében történik, amely teljesen kizárja a tárolás alatti befertőződést.

Biztonsági garanciák

A KRIO Intézetet akkreditálta az American Association of Blood Banks (AABB), azaz egy olyan nemzetközi szövetség amely azokat az embereket és intézeteket képviseli, amelyek vérátömlesztéssel és sejtterápiával – többek között őssejt-átültetéssel is – foglalkoznak. Ezzel az Intézet Magyarországon és Közép-Európában az első olyan őssejtbankká vált, amelynek feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológiája világszerte elfogadott, és megfelel a legszigorúbb minőségügyi standardoknak. 

Aki a mostani alkalomról lemarad, minden páros hónap utolsó csütörtökén bepótolhatja a programot (szintén bejelentkezéssel)! 

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink