Megjelent a rendelet, jön a kompenzáció!

A bruttó 167 000 ezer forintos jövedelem alatt kereső kismamák egyértelműen rosszabbul járnak az adójóváírás kivezetése, illetve a minimálbért érintő változtatások miatt - számukra jövedelemkompenzációt ígért a kormány. A kiegészítésről szóló rendelet immár hivatalos, így sajnos most már bizonyos: továbbra is lesznek olyan családok, akiket hátrányosan érintenek majd az adórendszerben bekövetkezett változások.

Ki jogosult a kompenzációra?

Kizárólag azok igényelhetik, akik 2012. december 31-én és 2012. január 1-jén ugyanazt a juttatást kapták, tehát már vagy még tgyás-on, illetve gyed-en voltak, magyarán: akik tavaly decemberben még tgyást kaptak, idén pedig már a gyeden vannak, nem kapnak kompenzációt; valamint - az előbbiekből adódóan - akik idén szültek vagy idén fognak szülni, szintén nem jogosultak rá.

A gyeden lévő kismamák csak akkor kaphatnak kompenzációt, ha maximum egy gyermek után kérték a családi adókedvezményt, de a terhességi gyermekágyi segélyben részesülő anyukák esetében akkor is jár a kompenzáció, ha két gyermek után érvényesítették az adókedvezményt. Ha egy család három gyermek után részesül adókedvezményben – vagyis teljesen kihasználja azt – nem jogosult az adójóváírás eltörlése miatt bevezetett kompenzációra, továbbá azok a kismamák sem igényelhetik, akik a 2011-ben úgy nyilatkoztak, hogy nem jogosultak az adójóváírásra.

Mennyi az annyi?

A kiegészítés összege 100-tól 9 500 forintig terjedhet, mindez több tényezőtől is függ, mindenekelőtt attól, hogy az érintettek igényelnek-e családi adókedvezményt.

Nem jár alanyi jogon

Ezt a juttatást külön igényelnie kell minden érintettnek, a kérelmezés elmulasztása esetén nem jár, a határidőn túl beérkező igénylések esetén pedig csak részleges a kiegészítés. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleménye szerint, az ügyben felelős egészségügyi szakigazgatási szervek az elkövetkezendő napokban minden olyan kismamának ki fogják küldeni az igényléshez szükséges papírokat, akiknek az egészségbiztosító folyósítja az ellátást. A kitöltött nyilatkozatot legkésőbb május 31-ig kell postán, illetve személyesen eljuttatni az érintett szervhez. (Ha az egészségbiztosító fizeti az ellátást, ott kell nyilatkoznia a kismamának, ha a munkahely folyósítja, értelemszerűen a kérelmet is ott kell benyújtania.)

Ide kattintva közvetlenül az OEP honlapjáról is letöltheted a szükséges nyomtatványokat!

Sokba kerülhet a határidő elmulasztása!

Akik a megadott határidő után postázzák az igényléshez szükséges nyilatkozatot, azok csak a beadást követő hónaptól jogosultak a kompenzációra. Visszamenőleg, tehát a teljes évre kizárólag akkor folyósítják majd a kiegészítést, ha a kismama a határidő lejárta előtt postázza az ehhez szükséges papírokat.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink