Miért fontos az előtej?

Ha csak egy mód van rá, ne mulasszuk el a születés utáni órákban mellre tenni a kicsit; a néhány nappal később termelődő anyatej már magas zsír- és cukortartalommal rendelkezik, viszont kevesebb, a baba egészsége szempontjából kulcsfontosságú védőanyag található benne…

A magas energiatartalmú, immunizáló hatású előtej a létező legideálisabb táplálék egy újszülött baba számára; szénhidrátot, fehérjéket és antitesteket tartalmaz koncentrált formában. Könnyen emészthető - a valódi anyatejjel ellentétben kevés zsírt tartalmaz -, így nem terheli túl a baba ilyenkor még rendkívül kicsiny gyomrát. Bár mennyisége megtévesztűen kevésnek tűnhet, pontosan elegendő egy néhány napos/órás apróságnak.

Az előtej összetétele

  • Zsírtartalma meglehetősen alacsony, viszont rengeteg antitest – élő fehérje - alkotja, így hatékonyan képes megelőzni a különböző fertőzéseket. Egyfajta bevonatot képez a baba tüdejének, torkának és emésztőrendszerének nyálkahártyáján, amely gyulladáscsökkentő hatása mellett a kórokozók ellen is megfelelő védelmet jelent.
  • Alacsony zsírtartalmának köszönhetően könnyen emészthető, mindemellett rengeteg, az emésztéshez szükséges hasznos baktériumot tartalmaz, illetve telepít a pici bélrendszerébe. (Ezért is nem ajánlott teáztatni a babát, mielőtt előtejet kapna a mamájától!)
  • Enyhén hashajtó hatású, ami segíti a mekónium (magzatszurok) kiürülését, így megelőzi a sárgaság kialakulását, illetve a már kialakult betegség esetében meggyorsítja a gyógyulást.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink