Nincs hasi szúrás a szegedi magzati szűrővizsgálatoknál!

2018. szeptember 12.

Egyetlen anyai vérvétellel teszi lehetővé a leggyakoribb magzati kromoszóma-rendellenességek kiszűrését az az eljárást, amelyet elsőként a Szegedi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központjában vezettek be itthon.

Az úgynevezett Veracity teszt előnye, hogy a magzat számára nem jár vetélési kockázattal, és a várandós kismama számára is jóval kisebb megterhelést jelent a hagyományos vérvétel, mint a korábban általánosan alkalmazott hasfali szúrással történő mintavétel.

Az eljárás már a terhesség korai szakaszában, a 10. héttől hatékonyan alkalmazható. A teszt gyorsan elvégezhető, mivel az anyai vérmintának a vizsgáló központba érkezésétől számított 10 napon belül garantáltan megkapja a vizsgálati eredményt, ami más hasfali szúrást igénylő genetikai vizsgálatok esetén akár 2-3 hét is lehet.

A csaknem 100 százalékos érzékenységű Veracity teszt a 21-es, 18-as, 13-as és a nemi kromoszómák (X és Y kromoszómák) esetleges rendellenességeit vizsgálja a magzatnál. Az anyai vérben található szabad DNS-szakaszokat elemzik, így képesek hatékonyan kiszűrni a magzat leggyakoribb genetikai rendellenességeit – olvasható az egyetem közkapcsolati igazgatóságának közleményében.

(MTI)

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink