Őssejtterápiával gyógyíthatják a szklerózis multiplexet

2015. április 22.

Az új terápiának megfelelően, először nagy dózisú kemoterápiával "kiütötték" a betegek immunrendszerét, hogy azután az betegek saját véréből származó őssejtekkel újraépítsék azt. Ezek a sejtek mindössze két héten belül új vörös és fehér vérsejtekké alakultak át, és egy hónap leforgása alatt az új immunrendszer is felépült.

Nagy-Britanniában beszámoltak az első olyan terápiáról, amely képes a mindeddig gyógyíthatatlannak tartott, és csak Nagy-Britanniában 100 000 embert érintő szklerózis multiplex folyamatait visszafordítani.

Az orvosok csodaszámba menő gyógyulásokról számoltak be. Az úttörő jelentőségű őssejt terápiának köszönhetően a szklerózis multiplexes betegek újra elkezdenek járni, futni, sőt táncolni! Olyan betegek, akik 10 éve kerekesszékhez vannak kötve, újra talpra álltak, mások, akik elveszítették a látásukat, újra látnak.

Annak a két tucat brit betegnek, akik a sheffieldi Royal Hallamshire és a londoni Kings College Hospital klinikai vizsgálataiban az utóbbi három évben részt vettek gyakorlatilag újraindították az immunrendszerét.

Az új terápiának megfelelően, először nagy dózisú kemoterápiával „kiütötték” a betegek immunrendszerét, hogy azután az betegek saját véréből származó őssejtekkel újraépítsék azt. Ezek a sejtek mindössze két héten belül új vörös és fehér vérsejtekké alakultak át, és egy hónap leforgása alatt az új immunrendszer is felépült. A betegek ekkor kezdték el tapasztalni az állapotuk csodálatos javulását.

A kutatók hangsúlyozták, hogy nem minden beteg alkalmas egyformán a terápiára, ugyanis a kemoterápia rendkívül megterheli a szervezetet. Még több beteg bevonásával elvégezett további vizsgálatokra van még szükség ahhoz, hogy a szklerózis multiplex őssejt terápiája a bevett klinikai gyakorlat részévé váljon. A döbbenetes gyógyulást igazoló eredmények azonban jó kiindulási alapot jelentenek ezekhez.

Bővebben: KRIO Családi Őssejtbank

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink