Pocakos emésztési panaszok

2012. június 12.

A makacs székrekedés a baba egyik első hírnöke is lehet – a panasz megjelenésének hátterében megintcsak a terhesség kiviseléséhez elengedhetetlenül szükséges progeszteron hormon simaizom-lazító hatása áll. A hormon a bélrendszerben is megtalálható simaizomzatot lazítja, így az elfogyasztott táplálék lassabban jut át a vékony- és vastagbeleken, melyből adódóan gyakoribb lesz a puffadás (gázképződés), illetve a székrekedés. Ezeken az élettani tényezőkön nyilvánvalóan nem lehet változtatni, azonban a célirányos táplálkozás és némi testmozgás még így is sokat javíthat a helyzeten.

Előrehaladott terhességben további probléma, hogy a növekvő méh a bélrendszer helyzetét is megváltoztatja, ebből adódóan a táplálék mozgása méginkább lelassul, így a harmadik trimeszter tájékán sajnos fokozódnak a panaszok. A várandósság alatt jellemző erőteljesebb vízvisszatartás – amely szintén a terhesség vége felé válik egyre kifejezettebbé – ugyancsak kedvez a székrekedés megjelenésének.

Bár a fentebb felsorolt élettani hatások nem befolyásolhatóak, ezek a babavárás egészséges velejáróinak tekinthetőek, jó hír, hogy a megfelelő életvitel segítségével ha teljes mértékben nem is kerülhetőek el, de jelentősen enyhíthetőek a kellemetlen panaszok.

Puffadás ellen:

A fokozott gázképződésben a szénhidrátoknak jut a legnagyobb szerep. Érdemes csökkenteni a szénhidrátbevitelt, hiszen a lelassult emésztésből adódóan a vastagbelekben is több időt tölt a táplálék, így az ott található baktériumoknak is jóval több idő áll rendelkezésére a szénhidrátok lebontására. Mindemellett ajánlott kerülni a klasszikus puffasztó ételeket; hagyma, "k betűs zöldségek" vagy bab csak szerény mennyiségben kerüljön a tányérra…

Székrekedés ellen:

Bár a fokozott vízvisszatartás meglehetősen zavaró velejárója a terhességnek, a folyadékbevitelt veszélyes lenne csökkenteni (könnyen felborulhat a folyadékháztartás egyensúlya), emellett ez a székrekedés kialakulásának is kedvezne. Szorulás ellen az egyik legkézenfekvőbb megelőzési mód az ideális mennyiségű (és minőségű) folyadékbevitel. A gyümölcslevek (pl. szilvalé), gyümölcslekvárok, bizonyos idénygyümölcsök (pl. őszibarack), aszalt gyümölcsök amellett, hogy egészségesek, a székrekedés megelőzésében is hatékony segédeszköznek bizonyulnak.

Problémát jelent, hogy a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérfélék és péksütemények bár magas rosttartalommal bírnak, gátolják a vas felszívódását, ezért nem ajánlott a fogyasztásuk vaskészítmények szedése alatt, illetve a vaspótlás mellékhatásaként is gyakran jelentkezik székrekedés. Kezdődő terhességben érdemes utánajárni, mennyi vasat tartalmaz az adott terhességi vitamin, enyhíthet a panaszokon egy másik, alacsonyabb vastartalmú készítményre való áttérés.

Aranyér – megelőzés, panaszok enyhítése:
- Ha csak egy mód van rá, próbáljuk meg elkerülni a székrekedést: igyunk elegendő folyadékot, fogyasszunk rostdús ételeket, együnk minél több nyers zöldséget/gyümölcsöt, hántolatlan gabonafélét.
- Az sem árt, ha időnként átmozgatjuk magunkat, a napi rendszerességgel megtett könnyű séta serkenti az anyagcserét.
- Fájdalomcsillapítás gyanánt jót tehet egy langyos, de semmi esetre sem forró fürdő.
A patikában kapható aranyérkenőcsök is sokat enyhíthetnek a helyzeten (alkalmazásuk előtt azonban konzultálni kell a nőgyógyásszal).
- Ugyan nem ez a rendeltetésszerű használata, de a Venoruton gél is segíthet az aranyeres csomók felszívódásában, érdemes kipróbálni! (A terhesség első három hónapjában azonban NEM alkalmazható, a későbbi kezelést illetően szintén a nőgyógyász véleménye az irányadó.)
- Kerüljük a hosszas álldogálást! A gyógyulás szempontjából a fekvő, várandósan az oldalt fekvő testhelyzet a legyszerncsésebb (ebben a pózban a legkisebb az alhasi vénák terhelése).
Óvatosan kell bánni a WC-papírral is, tilos durván dörzsölni a területet...

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink