Szoptatós étrend

Amit megiszol, szinte azonnal tejképződésre fordítódik. Ha nem ügyelsz a megfelelő folyadékbevitelre, csökkenni fog a tejed!

Egy kis csésze fekete még nem okoz problémát a babának sem, de a túlzott mennyiség katasztrófához vezethet. Bizonyára tapasztaltad már, milyen kellemetlen mellékhatásai lehetnek a gyakori kávézásnak (idegesség, remegés, stb.), sajnos a picire is ugyanilyen hatással van a koffein.

Szervezeted a szoptatás idején minimum 2.500 - 3.000 kalóriát igényel naponta. Ezeket az ún. extra kalóriákat semmiképp se hulladék ételek (gyorséttermi vagy félkész kaják, édességek) habzsolásával oldd meg! Próbálj meg minél több proteint fogyasztani, és az sem árt, ha áttérsz a napi hatszori étkezésre. Egyél reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát, vacsorát és végre legálisan nassolhatsz késő este! A gyakori étkezés állandó kalóriapótlást jelent, ami biztosítja a folyamatos tejtermelődést.

Vannak bizonyos ételek, melyeket jobb, ha elkerülsz a szoptatás alatt. Ilyen például a csokoládé.. Sajnos, az endorfinbombának sem utolsó nyalánkság a felelős a legtöbb hasgörcsért. (Ha a baba vigasztalhatatlanul sír, először azt gondold végig, ettél-e a közelmúltban csokit!).

Tartózkodj a zsíros és fűszeres falatoktól, ezek még egy felnőtt gyomrát is megviselik, képzeld el, mit tehetnek az apróság fejletlen pocakjával! Átmenetileg töröld a fokhagymát és a hagymát is az étlapról, a markáns zöldségek megízesíthetik a tejet, ami nem feltétlenül szokott tetszeni a babáknak (szopási sztrájk)!

Jó tudni

Nem minden esetben érvényesek a fentebb összegyűjtött szigorú étkezési szabályok. Ha nem tudsz ellenállni a rizikósabb harapnivalóknak, közvetlenül a szoptatás előtt falatozz belőlük! Az elfogyasztott étel csak néhány óra alatt „jut el a melledhez”. 

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink