Terhesség és allergia

Allergiás reakciót valójában a természetben előforduló bármilyen molekula kiválthat (pl. fű, fa, virág pollenje, vagy állati szőr, stb.). Egy családon belül több embernél is előfordulhat, s a hajlam feltételezhetően öröklődik.

Allergénmentes környezet

A szezonális allergiák (pollenallergia), és más egész éven át tartó betegségek (asztma) kezelése a terhesség alatt sem maradhat el. Különösen fontos, hogy ebben az időszakban a kismama ismét felkeresse szakorvosát (allergológus, bőrgyógyász, fül-orr-gégész, tüdőgyógyász), hogy a gyógyszeres kezelést a terhességhez igazítsák, ill. más, alternatív vagy inhalatív kezelések lehetőségét felmérjék.

A vizsgálat során elvégzett bőrtesztből sok esetben kiderül, hogy az otthonunkban jelen lévő tényezők okozzák a legtöbb kellemetlenséget.

Igyekezzünk allergénmentes környezetet kialakítani, hogy az allergiás tünetek a terhesség és a szoptatás meghittségén ne csorbíthassanak. Mindehhez sok odafigyelésre és türelemre van szükség, hogy a környezetünkből – a saját és családtagjaink érdekében – végérvényesen kiirtsuk az allergéneket.

Közvetlen életterünkben az egyik fő bűnös a penészgomba, melynek kiváló táptalaja a tapéta ragasztója; de nem szabad megfeledkeznünk a poratkáról, ami nem csak a padlószőnyegben telepszik meg, de kedveli a kárpitozott bútorokat és a kisbabához érkező kedves rokonok szőrös ajándékait - a plüssállatokat is…

Veszélyes lehet még a háziállatok szőre (kutya, macska, hörcsög, stb.), vagy pl. a papagáj tolla is.

Szénanátha

A légúti allergiásoknál túlnyomórészt a belélegzett levegő a közvetítő közeg, ezért szénanátha esetén érdemes a lakásba egy pollenszűrős légkondicionálót beszerezni, ez ugyanis nem engedi a lakókörnyezetünkbe beférkőzni a veszélyes allergéneket.

Sajnos a pollenallergiás kismamáknak nem kimondottan javasoltak allergiás időszakban az erdei-mezei séták sem.

A gyógykezelésben a szájon keresztüli tabletta nem ajánlatos, hiszen kiürülhet a tejjel, viszont szerencsére eredményesen szinten tartható a szénanátha lokális, helyi kezeléssel (orr, szem). Emellett a kalcium bevitele is ajánlott.

Asztma

Az asztmás kismamáknak soha nem szabad megfeledkezniük arról, hogy az allergének és provokáló anyagok (pl. dohányfüst) kerülésével megelőzhetik állapotuk romlását.
A súlyos asztma fokozott veszélyt jelent a terhesség alatti és szülés körüli komplikációk tekintetében, de a betegség megfelelő kezelésével és egyensúlyban tartásával a terhesség és szülés lefolyása nem különbözik az egészséges nőkétől.

A nem, vagy rosszul kezelt asztma kockázata a magzatra nézve sokkal nagyobb, mint az asztma ellenes gyógyszerek alkalmazása, mert a kezeletlen betegség az anyai vér oxigéntartalmának csökkenéséhez vezet, s ezáltal a magzati vérbe is csak kevesebb oxigén jut. Ez rendkívül károsan hat a magzat növekedésére, alacsony születési súlyhoz vezet, és rontja az életesélyeit is.

A kezelés során előnyben kell részesíteni az inhalációs készítményeket, és szájon keresztül csak a mással nem helyettesíthető gyógyszereket célszerű adagolni.

Ételallergia

A leggyakoribb a tejjel és tojással szemben fennálló érzékenység.
Ha az anyuka ételallergiában szenved, lényeges, hogy a terhesség és a szoptatás alatt azokat az ételeket, melyekre érzékenyen reagál, fokozottan kerülje el, ezzel is csökkentheti gyermeke jövőbeli ételallergiára való hajlamát.

A kisbaba fejlődése szempontjából lényeges, hogy a naponta bevitt fehérje mennyisége elérje a száz grammot. Szerencsére az ételallergiában szenvedő kismamáknak nem kell kitenniük magukat annak a kellemetlenségnek, hogy a számukra „ehetetlen” ételeket fogyasszák, ugyanis számos növény és állat húsa (baromfi, hal) is kiváló fehérjeforrás.
Érdemes beszerezni olyan tápanyagtáblázatot, amelyben különféle élelmiszerek összetevői megtalálhatók.

Dohányzás

Nemcsak az aktív, de a passzív dohányzás is súlyos károkat okozhat a terhesség és szoptatás alatt, mind az allergiás kismama, mind pedig gyermeke egészségében.
Az anya dohányzása visszavetheti gyermekét a magzati fejlődésben, s a későbbiekben a szoptatás alatt az anyatejjel jutnak a csecsemő szervezetébe a káros anyagok. Mindemellett fokozottan hajlamossá válhat a gyermek a különféle allergiás megbetegedésekre.

Szoptatás

Az allergiás kismamákat is bíztatni kell a szoptatásra. A korai csecsemőkori anyatejes táplálással szintén csökkenthető a gyermek későbbi allergiás megbetegedésének esélye.

A meglévő allergia gyógyszeres kezeléséről minden esetben szükséges szakorvos tanácsát kikérni. Sok készítményről nem bizonyított, hogy milyen mértékben jut az anyatejbe, ezért is ajánlatos a gyógyszerek helyett más, alternatív gyógymóddal és környezetünk allergénektől való megtisztításával védekezni az allergia ellen.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink