Természetes szülés

2009. február 18.

Relaxációs légzés

Ez a jól bevált módszer alapvető eleme a szülés alatti fájdalmak és a félelmek irányítását szolgáló relaxációnak. "Az összpontosított, mély légzés ellazító hatással van a szülő nőre", mondja Cindy Barnett Texasi szülésfelkészítő tanfolyamoktató. A legtöbb szülésfelkészítő tanfolyamon, így a Lamaze és Bradley módszereket tanító tanfolyamokon is, megtanítják a várandós nőket arra, hogy hogyan tudják úgy szabályozni légzésük ütemét, hogy azzal megkönnyítsék a szülést.

Fájdalomleküzdés a képzelet segítségével

Segíthet a fájdalmakkal való szembesüléskor, ha még a szülést megelőzően részleteiben elképzeljük a folyamatot, modja De Pasquale. A képzelet ugyanakkor a szülés alatt is segít leküzdeni a fájdalmat. Gondoljunk arra például, hogy a tengerben úszunk, az erősödő és szűnő fájdalmak pedig a tenger ritmikus hullámai. "A szülő nők jobban tennék, ha ahelyett, hogy arra gondolnak, hogy már 18 órája vajúdnak, inkább kellemes dolgok képét idéznék fel, amik segítenek nekik ellazulni", tanácsolja De Pasquale.

Zenehallgatással a fájdalom ellen

Egy Pain Management Nursin nevű amerikai folyóiratban megjelent tanulmány szerint, a zene is segíthet csökkenteni a fájdalmat és oldani az érzelmi feszültséget. Marion Good Ph.D, okleveles ápoló, a Clevelandi Case Western Egyetem egyetemi docense szerint, relaxációs dallamok hallgatása a szüléskor késleltetheti a gyógyszeres fájdalomcsillapítás szükségességét. "Vannak nők, akik nyugtató zenével kezdik a vajúdást, majd a szülés folyamatának előrehaladtával egyre ütemesebb dallamokra váltanak", mondja Dr. Good. (Mielőtt valaki ezt a technikát választaná, érdemes megkérdeznie az adott kórházat, hogy tudnak-e a zenehallgatásra lehetőséget biztosítani.)

Szülésfelkészítő foglalkozás

Több kórházban és szülőotthonban vannak szülésfelkészítéssel foglalkozó csoportok. A foglalkozáson szó esik az újszülött ápolásáról, a szülésről és a különböző relaxációs praktikákról. A közelmúltban egy az USA-ban megjelent tanulmány szerint, a csoportos felkészítésen részt vett anyák újszülöttjeinek születési súlya meghaladta azokéit, akik egyedül készültek gyermekük világrahozatalára.

A fiziológiás labdáról

A vajúdást megkönnyítő fiziológiás labda egyike a legjobb segédeszközöknek (találkozhatunk vele a fitness teremben, továbbá gyakran alkalmazzák fizioterápiás kezelések során is). A labdán végzett csípőkörzések és ringatózások nemcsak a fájdalom elviselésében segítenek, hanem a baba is hamarabb kerül születési testhelyzetbe. Sok nő esküszik a labdára a szülőágy helyett. A labda használata szülésfelkészítő tanfolyamon, dúla segítségével, vagy könyvből önállóan is elsajátítható. A fiziológiás labda manapság minden szülőszobában megtalálható.

A szülés alatti hipnózis hatásai

Hipnózis alkalmazásával a vajúdó nőt olyan mély relaxációs állapotba lehet juttatni, amiben kevésbé érzékeli a fájdalmat. Marie Morgan a New Hampshire-i HypnoBirthing (szülés hipnózisban) Intézet alapítója szerint, a feszültség és a félelem megnehezíti a szülést. Hogyan lehetséges ez? A félelem hatására az oxigénben gazdag vér a méh helyett a megfeszülő izmokba jut, holott az előbbinek lenne rá nagy szüksége. A szülésfelkészítő tanfolyamon a várandós nőknek és partnereiknek tanított hipnózis segíthet leküzdeni a szülés alatti félelmet, ezáltal jelentősen lerövidítheti a folyamatot. A méh nyugodt állapotban hatékonyabban működik, valamint a hipnózis torzítja a szülő nő időérzékelését is, amitől úgy érzi, mintha az idő gyorsabban telne.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink