Túlhordás

Sokszor téves a szülés várható időpontja, a terminus előzetes meghatározása. Kevés nő tudja pontosan megmondani, mikor foganhatott gyermeke, így a rendszertelen, vagy hosszabb menstruációs ciklus alapján helytelen lehet a fogantatás és a szülés becsült időpontja. Azok a kismamák, akik várandósságuk elején is jártak terhesgondozásra „előnyben vannak”, mert a koraterhességben végzett ultrahangvizsgálat megbízható támpontot jelent a terminus megállapításánál.

Mi az oka?

A túlhordás okait máig homály fedi, csupán bizonyos hajlamosító körülmények ismertek. Általában olyan anyáknál fordul elő, akik első gyermeküket szülik, illetve azoknál, akik korábbi babájukat is túlhordták. Kiválthatja a szűk medence is, mivel ilyenkor a magzat nem tud olyan testhelyzetet felvenni, hogy a feje megfelelően beilleszkedjen. Ebben az esetben elmarad a méhszájban található idegvégződések ingerlése, így a szülési fájások sem jelentkeznek. Érdekesség, hogy az aktívan sportoló nőknél gyakoribb a túlhordás előfordulása.

Miért veszélyes?

Már a terminustúllépés is komoly kockázatokkal jár, mert a méhlepény csak adott ideig képes megfelelően ellátni a magzatot, aztán elöregszik. A gyenge keringésű méhlepényből kevesebb tápanyagot és oxigént kap a baba szervezete, ami a szülés megpróbáltatásai  alatt – amikor amúgy is romlik a méhlepény vérkeringése – kritikus lehet, a születő gyermeknél végzetes oxigénhiány alakulhat ki.
Azért is gond a túlhordás, terminustúllépés, mert ilyenkor fogy a magzatvíz, így könnyen a baba és a méhfal közé szorulhat a köldökzsinór. Az oxigénhiány miatt bélgörcs léphet fel, ürülék (mekónium) kerülhet a magzatvízbe. Ha tartósan rossz a magzat méhen belüli ellátása, az sorvadáshoz, agykárosodáshoz és elhaláshoz vezethet.

Vizsgálatok, szülés megindítása

A szülés várható időpontjától fogva naponta végeznek CTG vizsgálatot, esetleg amnioszkópiát és áramlásvizsgálatot. Ultrahanggal meghatározzák a kisbaba nagyságát, a méhlepény érettségét és a magzatvíz mennyiségét. Folyamatosan figyelik a magzati mozgást is, mert az oxigén- és tápanyaghiányos baba szinte mozdulatlan.
Ha a vizsgálati eredmények kórosak vagy a terminus teljesen biztos, a szülést művi úton azonnal beindítják. Ez történhet burokrepesztéssel, infúzióval vagy méhszájba helyezett gyógyszerrel, de végezhetnek császármetszést is (méhszáj éretlensége miatt).

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink