Mire kell figyelni a konyhában?
Várszegi Viktória
2009. július 6.

Néhány alapvető dologra kell csak odafigyelnünk a biztonság érdekében; ilyen a harapnivaló gondos megtisztítása, kellő ideig történő sütése-főzése (pl. húsok) és a finomságok tárolása.

A hűtőben

Nyáron főszerephez jutnak a friss zöldségek, gyümölcsök, lényeges, hogy minden esetben mossuk meg jó alaposan a vásárfiát, mielőtt betennénk a hűtőbe! A jégszekrény tisztasága is kulcsfontosságú, ezért praktikus, ha még az idény elején akkurátusan kitakarítod. Továbbá, folyamatosan ellenőrizned kell a hűtő klímáját is, ugyanis hőmérséklete nem csökkenhet 0˚C alá, illetve nem mehet 5 C˚ fölé sem! Ügyelned kell arra is, hogy a lehető legrövidebb ideig, és addig is, egymástól jól elkülönítve (becsomagolva vagy lezárható műanyag dobozkában) állomásozzanak az egyes ételek a hűtőszekrényben!

Rizikósabb ennivalók

A különböző húsok – elsősorban a szárnyas és vadételek -, a tojás és a tenger gyümölcsei; illetve az ezek felhasználásával készült ételek tekinthetőek a legkockázatosabb falatoknak.

.. és rövidebbé válik a tejtermékek (tej, vaj, joghurtok); valamint a belőlük gyártott sütemények, édességek és más finomságok szavatossági ideje is!

Ha beütne a baj..

Nagyon rövid lappangási idő jellemzi az ételek okozta fertőzéseket – csupán fél-egy nap -, így megeshet, hogy mire rájöttök, mi volt a ludas, már az egész család rosszul van.. Jó hír azonban, hogy amilyen gyorsan jön az ilyen eredetű gyomorrontás, olyan gyorsan el is múlik, nem tarthat tovább egy-két napnál! Ha a hányás, hasmenés mellé láz is társul, vagy elhúzódik és komolyabb legyengüléssel jár; irány az orvosi rendelő (súlyosabb esetekben akár kórházi kezelésre is szükség lehet)!