Lezárult a Nestlé babarecept-pályázata
Várszegi Viktória
2011. július 6.

A program keretében még májusban hívtuk játszani a gyakorló anyukákat és kispapákat. A babatáplálkozási receptversenyen otthon elkészíthető, a babák életkorának megfelelő babaételek receptjeivel lehetett indulni. A beküldött babaétel recepteket először védőnő-dietetikus szakemberek vizsgálták meg, hiszen a szavazásra csak olyan ételek kerülhettek be, amelyek eleget tettek a babatáplálási irányelveknek.

"Nagyon jó hír, hogy gyakorlatilag minden beküldött recept szem előtt tartotta a babák igényeit, és senki nem készített olyan babaételt, amely ne lett volna alkalmas az adott korosztály táplálására. Éppen ezért volt nehéz dolgunk, amikor a legjobb 25 pályázatot kellett kiválasztanunk. Kiemelném azt is, hogy az anyukák és apukák rendkívül kreatívak voltak. Olyan, a szokásostól eltérő alapanyagokkal színesítették a babaételeket, mint például a rebarbara, a köles, a bodza, vagy a rukkola, melyek nemcsak ízletesek, de egészségesek is. Az új alapanyagok használatával pedig egészen új ízvilágot ismerhet meg a baba, vagy akár az egész család is" –nyilatkozta a pályázatok kapcsán Kassai Krisztina védőnő-dietetikus.

Most az olvasókon a sor, hogy ki-ki eldöntse, melyik recept a személyes kedvence a szakemberek által kiválasztott 25 közül. A www.babareceptverseny.hu weboldalon bárki leadhatja szavazatát egy egyszerű regisztrációt követően. (A regisztrációnál kért adatok csupán a szavazás tisztasága érdekében kerülnek felhasználásra.) Az oldalra azért is érdemes ellátogatni, mert nemcsak érdekes és új babaétel recepteket találhat az érdeklődő, hanem egy átfogó programot is, melynek célja, hogy hiteles információkat nyújtson az anyukáknak a kicsik étkezésével kapcsolatban. Nagyon fontos, hogy az ízek változatossága mellett arra is minden szülő odafigyeljen, hogy a babaétel a gyermek korának megfelelő legyen. A helyes babatáplálással számos, a későbbiekben kialakuló kellemetlen betegség megelőzhető, mint például az allergia, vagy akár az elhízás is. A programból megtudhatjuk, miért elengedhetetlen az anyatejes táplálás, vagy azt is, hogy mikor, mivel és hogyan lehet elkezdeni a hozzátáplálást.

Egy kis ízelítő:

Kapros tojáslepény, kapros-túrós hallal töltve (1 éves kortól adható) - Herr Nikoletta receptje

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 csipet só
  • 2 szál kapor
  • 4 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • reszelt sajt a tetejére (ízlés szerint)

A töltelékhez:

  • 8 evőkanál túró
  • 2 szelet sült ponty

Elkészítés:

A tojásokat a liszttel, sóval,1 szál felaprított kaporral és olajjal jól elkeverjük, majd felforrósított, tapadásmentes (közepes méretű) serpenyőben megsütjük a lepényeket mindkét oldalukon. Töltelék elkészítése: a túrót villával összetörjük, elkeverjük a felaprított, leforrázott kaporral, és a kifilézett sült hallal. Majd ezzel megtöltjük a lepényt, félbehajtjuk, és reszelt sajttal megszórjuk.

Forrás: Sajtóanyag