Szalmonellát terjeszthetnek a mikrohullámú sütők
Várszegi Viktória
2010. augusztus 16.

Mivel a ezek a sütők az ételt nem melegítik fel teljesen, terjeszthetik a szalmonellát - figyelmeztet az R+V német biztosítótársaság. Marko Ostendorf (az R+V orvosa) kifejtette: a mikrohullámú sütők nem melegítenek egyenletesen, ezáltal úgynevezett hideg pontok alakulnak ki. Ezekben a fészkekben pedig életben maradnak és szaporodnak a baktériumok.

Ennek megakadályozása a szakember javaslatai szerint:

  • Az ételt mennyiségének megfelelően négy-öt percig kell a legmagasabb fokozaton melegíteni, emellett hasznos, ha közben párszor megforgatjuk az ennivalót, illetve ha lapos edényt használunk, mivel akkor a hullámoknak csak néhány centiméter mélyen kell az ételbe hatolniuk.
  • Ostendorf szerint érdemes az ételt a melegítés után még pár percig a mikrohullámú sütőben hagyni, ez alatt az idő alatt ugyanis a hő jobban szétterjed.
  • Mivel a szárnyasokból készült ételek sokkal "fogékonyabbak" a szalmonellára, ezeket érdemesebb tűzhelyen vagy sütőben melegíteni.
Forrás: Híradó.hu