Ünnepi H1N1-etikett
Várszegi Viktória
2009. november 25.

Elsőként az ünnepségeken részvevők megfontoltságára hívták fel a figyelmet. Amennyiben valaki nem érzi magát teljesen jól, jobb, ha háttérbe húzódik és onnan kíséri figyelemmel az összejövetelt, de még jobb, ha kimenti magát, és hazamegy, semmint hogy kockáztassa a vírus terjesztését.

A második számú tanács szerint a H1N1-el sújtott karácsony miatt illő engedélyt kérni, mielőtt valakinek csókot nyomunk az arcára, nehogy a "célpont" kényelmetlenül érezze magát.

A negyedik pont szerint a puszikkal idén szűkmarkúan kell bánni, alaposan meg kell fontolni, hogy egyet adjunk vagy kettőt. Kettő már mértéktelenségről tanúskodhat, különösen a távolabbi ismerősök körében - még emelkedett hangulatban is. Ehhez kapcsolódik az ötödik számú jó tanács is, amely kimondja: a puszilkodás előtt és alatt távolságot kell tartani, nem illik megsérteni a másik H1N1-től óvott személyes terét!

Ami pedig a kezeket illeti, idén karácsonykor bizony az "el a kezekkel!" lesz a jelszó. Az újinfluenza-etikett megengedő mások vállának és felkarjának megérintésével szemben, viszont minden más érintkezési formával kapcsolatban (pl. kézfogás ) óvatosságra int...

A "mit ne tegyünk" pontok között kiemelkedő szerepe van a karácsonyi bulik kihagyásáról szóló résznek, a brit kiadó szerint ez a legjobb döntés, ha úgy véljük, esetleg influenzásak vagyunk!

(MTI)