KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

A hiánybetegségek is felelősek lehetnek a vetélésért!

2017.05.11.

Hazánkban a vetélések száma igen magas, sajnos gyakorlatilag minden negyedik terhesség végződik így. Ehhez az adathoz erősen hozzájárulnak a betegségek, melyek a nem megfelelő életmód, és táplálkozás következtében alakulnak ki.

Fotó: Bigstock

A témában dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Betegségek, vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok

A spontán vetélés nem csak azért szörnyű, mert valamilyen gondot jelez az anya szervezetében. A lelki megrázkódtatás sokszor olyan erős lehet, hogy a nők nem is igazán mernek újra próbálkozni. Ha pedig sorozatosan következik be, akkor a várandósság első néhány hete, mely egyébként is a legkritikusabb időszak, olyan mértékű stresszben telik, hogy a magzat kihordására nagyon kicsi az esély.

A hazai magas vetélési arány erősen elgondolkoztató, és minden kismama számára intő jel kell, hogy legyen. Minden esetben, amikor kiderül a várandósság, de már akkor is, amikor a babát tervezi a pár, a szervezetet támogatni kell, hogy az megfelelően felkészülhessen egy másik élet kihordására. Hiszen ez az anya szervezetének elképesztő kihívás, amire csak akkor képes, ha az egészségi állapota jó, és a tápanyagellátottságával sincsen gond.

A tápanyagellátottság kielégítő szintjéről csak igen kevés szó esik. Pedig a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő mennyisége a szervezet működésének, illetve az egészség megőrzésének alapfeltétele. A nem kielégítő táplálkozás, és a mozgáshiány pedig sajnos olyan betegségek kialakulásához vezet, melyek a vetélés kockázatát erősen megnövelik. Sőt, a tápanyagok egyes elemei is komoly hatással lehetnek a várandósságra, hiszen például ha kevés a szervezetben a magnézium, az méhösszehúzódásokhoz vezethet, mely a magzat kilökődésével járhat. De említhető a D-vitamin hiánya is, mely a fejlődést több ponton is erősen hátráltatja, vagy éppen a jód nem megfelelő aránya, mely szintén okozhatja a spontán vetélés bekövetkeztét.

Étkezések, lehetőségek

Kielégítően étkezni nem is olyan egyszerű, hiszen a nagyüzemi élelmiszertermelés csökkenti a gyümölcsök, zöldségek vitamin és ásványi anyag tartalmát, míg a készételek adalék anyagai hatást gyakorolnak az egészségre. A mindennapok kihívásait még jól lehet venni a kiegyensúlyozott táplálkozással, de egy betegség esetében már a szervezet plusz kihívással néz szembe, amire a reakció rendszerint a vitaminkészítmények szedése.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu – nak kifejtette, hogy a várandósság alatt a fehérjeigény erősen megnő, így a túró és a húsételek is előtérbe kerülnek. Ilyenkor sokan kerülik a máj fogyasztását, pedig az a lehető legjobb vasforrás, hiszen bár a növényekben (például a spenótban) magasabb koncentrációban van jelen, a húsokból jobban hasznosul. Ez pedig elvisz minket egy következő lépéshez, vagyis ahhoz, hogy kevés az, hogy megemelt mennyiségben visszük be az anyagokat, azok hasznosulására is figyelni kell. Az élelmiszerekből az anyagok könnyebben hasznosulnak, mint a vitaminkészítményekből, aminek oka, hogy olyan segédanyagokkal együtt visszük be őket, melyek hozzájárulnak a felszívódásukhoz, valamint biológiailag aktív formában, szerves kötésekben találkozhatunk a vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal.

A támogatás fontos

A várandósság kihordásának tehát nagy lökést jelent, ha kivizsgáltatjuk magunkat, hiszen így a szakamberek lehetősége nyílik a problémák kezelésére. Ilyenkor mindenképpen érdemes a nőgyógyásszal konzultálni, de az endokrinológus szakember is fontos szerepet tölthet be.

Természetesen az esetlegesen megállapított gondok egyéb szakemberi segítséget igényelhetnek.

A kismama a legtöbbet a kiegyensúlyozott étkezéssel, a mozgással és a nyugodt életvitellel tehet a baba egészségéért. Ezen felül a legtöbb szakember egyetért abban is, hogy a terhességet érdemes várandós vitaminnal is támogatni, melynél szem előtt kell tartani, hogy a benne lévő anyagok szerves kötéssel szerepeljenek a jobb hasznosulás érdekében, valamint hogy megfelelő tagolásban biztosítsák a szükséges tápanyagok mennyiségét.

Forrás: ratkotunde.hu

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock

Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
A cikket eddig 7 látogató értékelte, átlagosan 2.14 ponttal.
Hasonló témában még több cikket!
Berakom a kedvenc cikkeim közé!
Kapcsolódó cikkeink