Ha bemelegítettük a sütőt, használjuk ki a teljes kapacitását, azaz süssünk meg minél több ételt egyszerre.
Használjuk ki a sütő maradékhőjét: a sütés befejezése előtt néhány perccel már lezárhatjuk a sütőt. (A maradékhőt használhatjuk akár gyümölcsaszalásra is.)
A római tál ősi és energiatakarékos konyhaeszköz; tulajdonképpen egy széles agyagedény, melyben egyszerre is elkészíthetjük a húst és a köretet. Az étel nem ég oda, kellemes zamata lesz és tápanyagai sem vesznek el.
A fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát igényel fél liter víz felmelegítésénél, mint fedő használatakor.
Ne főzzük agyon ételeinket! A nyersen vagy párolva fogyasztott ennivaló nemcsak "energiatakarékosabb", de egészségesebb is - a zöldség és a gyümölcs sokat veszít az ízéből, vitamintartalmából a főzés során.
Ha már felforrt az étel, vegyük kis lángra. Főzési ideje ezzel nem növekszik, viszont energiát takarítunk meg.
Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amely illeszkedik a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez. Ha például a főzőlap átmérője 18 centiméter, az edényé pedig csak 15, akár 30%-kal is nőhet az energiafogyasztás.
Ne érjen túl a láng az edény peremén.
Vízforralásnál csak annyi vizet melegítsünk, amennyire éppen szükségünk van.
A kukta nemcsak gyors, hanem energiatakarékos is. A konyhában kevesebb a szag és a gőz, nem vész el az ételek aromája és tápanyaga. (A kuktát csak a kétharmadáig töltsük meg, hogy a gőz szabadon mozoghasson.)
Gáztűzhely esetében érdemes a gázrózsákat rendszeresen kitisztítani, ezzel akár 10% gázfelhasználást is megtakaríthatunk.