Nyolc stresszűző étel
Várszegi Viktória
2010. szeptember 16.

Tej

Egy pohárnyi meleg tej nyugtató hatású lehet, egyes kutatások szerint, még a PMS tüneteit is tompítja.

Zabkása

A szénhidrátok segítenek egy nyugtató hatású hormon, a szerotonin termelésében, amely  segít felvenni a harcot a szorongás negatív hatásaival szemben - valószínűleg ezért kívánjuk annyira a szénhidrátdús ételeket, ha stresszesek vagyunk. Válasszunk egészséges forrásokat: a zabkása rostban gazdag, így a szervezetünk lassan, fokozatosan fogja feldolgozni.

Lazac

Egy kutatás kimutatta hogy az omega-3 zsírsavak segíthetnek visszafordítani a stressz tüneteit a szerotoninszint növelésével, továbbá az omega-3-ban gazdag étrend gátolhatja a stresszhormonok (kortizol, adrenalin) termelődését.

Dió

Bizonyított tény, hogy a dió segíthet a -stressz, illetve a megnövekedett adrenalinszint következtében - magas vérnyomás csökkentésében. (Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) egyébként napi két deka fogyasztását ajánlja.)

Napraforgómag

Kiváló folsavforrás, mely serkenti az örömérzetet kiváltó agyi vegyület, a dopamin termelődését.

Spenót

A tanulmányok szerint, a főként leveles zöldségekben, például a spenótban megtalálható magnézium nagyban javítja a szervezet stresszre adott reakcióit.

Kékáfonya

A benne található antioxidánsok ellensúlyozzák a stresszhormonok, például a kortizol szervezetre gyakorolt negatív hatásait.