17 érdekes tény a várandósságról, amit sosem gondoltál volna!
Várszegi Viktória
2021. január 19.

Következzen pár megdöbbentő tény, amelyek közül egész biztosan hallottál már egyet-kettőt, de néhány 100 százalék, hogy meglepetés lesz! :)

1. A petesejt az egyetlen szabad szemmel is látható méretű sejt az emberi szervezetben – ennek ismeretében különösen megdöbbentő, hogy lényegesen később fedezte fel a tudomány, mint a spermiumot!

Fotó: Bigstock

2. Kislány magzatok esetében már a várandósság második-harmadik hetében kialakulnak a törzspetesejtek, a születés pillanatában pedig mintegy kétmillió petesejt-kezdemény várakozik a petefészkekben. (A természetes sejtpusztulás eredményeképp kamaszkorra körülbelül 200 000 marad belőlük, és az évek folyamán mindössze négy-ötszáz válik érett petesejtté, és ebből mindössze néhány termékenyül meg.)

3. Az anyaméh sokszorosára tágul a terhesség során, a magzatvíz mennyisége pedig már borosüvegnyi a szülés közeledtével.

4. A második trimesztertől kezdve a babák belepisilnek a magzatvízbe, majd meg is isszák.

5. A magzatvíz háromóránként megújul.

6. A mekónium, vagyis a magzati széklet 21. héttől kezd termelődni, amely aztán egészen a születésükig nem távozik a picik szervezetéből.

7. Alig néhány csecsemő, mindössze a babák 5 százaléka születik a kiírt időpontban, a leghosszabb feljegyzett terhesség 1 év 6 napig tartott!

Fotó: Bigstock

8. 2000 újszülöttből egy foggal érkezik.

9. A babák már az anyaméhben is sírnak és álmodnak! A sírás nem valódi, pusztán csak "gyakorolnak", amely a babamozi felvételeken is tisztán kivehető olykor.

10. A 13. hétre kialakul az ujjlenyomat.

11. A babák szeme a várandósság 27. hetében nyílik ki, a 32. hétben pedig már a különböző illatok megkülönböztetésére is képesek (lennének).

12. A szülés közeledtével annyi ösztrogént termel a méhlepény, amely normális esetben mintegy 3 év alatt termelődik a nem várandós nők szervezetében.

13. A mellbimbó izgatása akár beindíthatja a vajúdást is.

14. Az orgazmus jósló fájásokat okozhat, és elvben fordítva is igaz: egyes nők a vajúdás alatt jelentkező folyamatos kontrakciók hatására orgazmus élhetnek át!

Fotó: Bigstock

15. A tízhetes magzat már reagál az érintésre… Először az arc és a nemi szervek környéke válik érzékennyé, ezután az ujjak és a lábak következnek, majd a törzs, mígnem a 32. hét környékére szinte teljes testével képes lesz hideget/meleget, nyomást vagy fájdalmat érzékelni a magzat. A fejlődési folyamat részeként a baba megismerkedik saját testével is, szívesen tapogatja arcát, egyéb testrészeit, vagy az őt körülvevő környezetet, a köldökzsinórt és a méhfalat. Az ikrek egymást is megérintik, simogatják az anyaméhben. 

16. Igaz a babona: ha sokat ég a kismama gyomra, a baba hajjal érkezik! A refluxban szenvedő kismamák nyelőcsövének izomzata lazább az ösztrogén és a progeszteron hormon magasabb szintje miatt – az összefüggés abból adódik, hogy ez a két hormon felelős a fokozott hajnövekedés miatt.

17. Várandós kismamáknál és friss édesanyáknál már attól is beindulhat a tejleadási reflex, ha csecsemősírást hallanak (nem feltétlenül a saját gyermekükét).    

Kis kép: Bigstock

Kapcsolódó cikkeink