A születéskor gyűjthető őssejtekről
A rovat támogatója a Krio Intézet, Magyarország első és legnagyobb családi őssejtbankja

Az őssejtek olyan speciális sejtek, amelyek egyrészt osztódásra, önmaguk megújítására képesek, másrészt át tudnak alakulni más, egyedi funkciót betöltő sejtekké, így pótolhatják a károsodott vagy kórós állapotú sejteket, szöveteket. A vérképző őssejtek leggazdagabb forrása a csontvelő, de a születéskor gyűjthető köldökzsinórvérből is kinyerhetőek.

A köldökzsinórvérből gyűjtött őssejtek előnye, hogy fiatalabbak és nagyobb mértékű szaporodóképességet mutatnak, mint a felnőtt szervezetből kinyert idősebb sejtek. Érintetlenek, nem károsították őket fertőzések. A köldökzsinórvér a csontvelői őssejtekkel megegyező módon egyaránt alkalmazható autológ (saját mintával történő) illetve allogén (idegentől vagy rokontól származó mintával történő) transzplantációban.

Gyógyítás őssejtekkel

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint köldökzsinórvér őssejt-transzplantáció segítségével több mint 80 féle betegséget lehet gyógyítani, köztük a leukémiát, vérképzési zavarokat, valamint az immunrendszer működési zavarait, és olyan gyermekkori rákbetegségeket, mint például az Ewing szarkóma vagy neuroblasztoma.

Az őssejt kutatás az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő területe. Hazánkban is egyre több terápiában jelenik meg, ilyen például a porckopások kezelése, vagy a regeneratív orvoslás egyéb területei, de az aktuális kutatások révén olyan területeken is feszegetik az őssejtek hatékonyságát, mint a cukorbetegség, szív- és érrendszeri kórállapotok, bőr- és látássérülések vagy a daganatos betegségek egyéb fajtái. A legújabb klinikai kísérletekben már bebizonyosodott a köldökzsinór őssejtek hatékonysága az autizmus és a CP kezelésében is.

Napjainkban az őssejtbeültetések csaknem harmadát köldökzsinórvérből nyert őssejtekkel végzik. 2012-ben végezték el az egymilliomodik (!) őssejtbeültetést a világon és ez a szám évente kb. 50.000-rel tovább emelkedik.

Az őssejtek útja
A köldökzsinórvér levétele

A köldökzsinórvér levétele egyszerű és gyors eljárás, melyet a szülészorvos vagy a szülésznő végez a baba megszületése után. A köldökzsinór elvágását követően egy tűt vezetnek a köldökzsinór artériába vagy vénába, és egy speciális vérvételi szettbe gyűjtik a még pulzáló vért. A gyűjtés folyamata nem jár fájdalommal, és nem jelent egészségügyi kockázatot sem a baba, sem pedig az édesanya számára. A levételt követően az őssejtbank által felhatalmazott biológiai minta szállító átszállítja az őssejteket a kórházból az Intézet laboratóriumába.

Ezek az fiatal és káros hatásoktól mentes őssejtek az életünk során csak egyszer gyűjthetőek, de utána akár évtizedek múlva is felhasználhatók, mert mélyfagyasztott állapotban minőségi romlás nélkül korlátlan ideig megőrzik életképességüket.
A mintákat egy speciális mélyfagyasztó technológiával, folyékony nitrogén gőzében tárolják, -180 fok körüli hőmérsékleten.

A családi őssejtbankban tárolásra elhelyezett minta felett csak és kizárólag a letétbe helyező család rendelkezik.

Amikor a leendő szülők a születéskor gyűjthető őssejtek levételéről döntenek, sok évre választanak őssejtbankot. Ezért a megfelelő bank kiválasztásakor biztosnak kell lenniük abban, hogy az adott intézmény a legjobb szolgáltatást nyújtja majd. Továbbá a levett mintáknak évekig biztonságban kell lenniük, és a minták feldolgozásának úgy kell történnie, hogy szükség esetén a világ legjobb transzplantációs klinikái is elfogadják az őssejt mintát a transzplantációra.

Miért válasszam a Krio Családi Őssejtbankot?
Mert piacvezető őssejtbank, 25 éves szakmai tapasztalattal.
Mert a magyarországi tárolás mellett nemzetközi háttérrel garantáljuk a hosszú távú biztonságot.
Mert eddig már több sikeres életmentő őssejt-transzplantáció történt a KRIO Intézetben tárolt mintákkal.
Mert a KRIO Intézet laboratóriuma 2010 óta AABB (amerikai) akkreditációval rendelkezik.
Mert egészségpénztári elszámolásra is van lehetőség.
Mert országos képviselői hálózattal, és személyes szakmai tanácsadással állunk a családok szolgálatára.
Kapcsolat
KRIO Családi Őssejtbank
KRIO Családi Őssejtbank
Visszahívás