4+1 dolog, amit rosszul tudunk a várandóssággal kapcsolatban
Várszegi Viktória
2021. február 9.

Fedezhető-e a megnövekedett kalciumszükséglet természetes úton? Szabad-e kávézni? Normális-e a 13-14 kg súlygyarapodás? Mi az igazság a vajúdást beindító praktikákkal kapcsolatban, a lépcsőzés tényleg meghozhatja a babát? Alábbi cikkünkben a terhességet övező modernkori mítoszokból szemezgettünk!

Fotó: Bigstock

Természetes úton lehetetlen fedezni a várandósság alatti megemelkedett kalciumszükségletet?

Bármilyen meglepő, önmagában nem igaz az állítás: a napi 1200 milligrammos mennyiség tulajdonképp fedezhető (lenne) természetes úton is, pláne, hogy a kismamák szervezete a szokásosnál is hatékonyabban köti meg és építi be a kalciumot – a probléma abból adódik, hogy a nők többsége eleve kalciumhiányban szenved a várandóssága előtt. Az esetek többségében mindez panaszmentes, legalábbis a teherbeesést megelőzően, utána azonban látványossá válnak a hiánybetegség tünetei.

Figyelem: a D-vitamin hiánya súlyos felszívódási zavarokhoz vezet!

A felszívódás sikeressége az elfogyasztott élelmiszer fajtájától, illetve bizonyos – a kalcium beépüléséhez szükséges – anyagok, elsősorban a D-vitamin jelenlététől egyaránt. Ennek ellenére külön adagolása kizárólag azokban az esetekben szükséges, ha feltételezhetően hiányállapot áll fenn a szervezetben (megfigyelték például, hogy az ideálisnál magasabb BMI-vel rendelkező kismamák gyakrabban szorulnak pótlásra).

Kalcium nagy mennyiségben ürül a vizelettel. A túlzott fehérjebevitel hatására tovább fokozódik a vizelettel távozó ásványi anyag mennyisége, de a kelleténél alacsonyabb fehérjebevitel esetén is hasonló a helyzet... A kávé és a fekete tea, illetve a magas koffeintartalmú italok gátolják a kalcium felszívódását. (Már napi 2-3 csésze kávé elfogyasztása is jelentős változást okoz, kb. 100 milligrammal emeli a szükségletet.) A foszfor és az oxalátok ugyancsak gátolják a felszívódását. Az olyan ételek, mint a spenót, a rebarbara vagy a cékla – melyek nagy mennyiségben tartalmaznak oxálsavat – szintén negatívan befolyásolják a kalciumfelvételt. Vagyis, hiába készítjük sok tejjel a spenótot, a benne található oxalátok gyakorlatilag oldhatatlan elegyet alkotnak a tej kalciumával! A teljes kiőrlésű gabonafélékkel is óvatosan kell bánni; a gabonákban található fitinsavnak is hasonló a hatása.

A 13-14 kilogrammos súlygyarapodás normális?

Ezt ebben a formában nem lehet kijelenteni, a válasz kizárólag a terhesség előtti testtömeg index (BMI) függvénye:

  • Amennyiben a várandósság előtti BMI kevesebb, mint 18,5, az ajánlott hízás 12,5-18 kg;
  • Amennyiben a várandósság előtti BMI 18,5-24,9-es értékek közé esik, az ajánlott hízás 11,5-16 kg;
  • Amennyiben a várandósság előtti BMI 25-29,9-es értékek közé esik, az ajánlott hízás 7-11,5 kg;
  • Amennyiben a várandósság előtti BMI 30-nál magasabb, az ajánlott hízás mindössze 5-9 kg.

Egyáltalán nem szabad kávézni?

Egy gyenge jegeskávé még nem okozhat problémát. A kutatások szerint a mérsékelt kávéfogyasztás nem hat kedvezőtlenül a terhesség lefolyására, a napi koffeinmennyiség azonban semmiképp sem haladhatja meg a 300 milligrammot. (Lefordítva: egy könnyű tejeskávé megengedett, az önfeledt feketézés természetesen tiltólistás… :))

Az a biztos, ha kerüljük a testmozgást?

Hihetetlen, hogy mindmáig tartja magát a fentebbi elképzelés, holott mára tudományosan is bizonyított tény, hogy a mozgás 40 százalékkal csökkenti a terhességi magas vérnyomás, illetve felére redukálja a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Persze a játékszabályokat a szokásosnál is komolyabban kell venni, hiszen nem mindegy, mit és milyen intenzitással sportol a kismama. Az ütközéssel járó, ún. kontakt mozgásformák például határozottan kerülendőek, és nyilván egyetlen gyakorlatot sem szabad a kimerülésig folytatni.

+1 vajúdást beindító praktikák:

Sokan hiszik, hogy a lépcsőzés vagy a lakás átrendezése meghozhatja a babát, így rengeteg türelmetlen kismama próbálja meg ilyenformán kicsalogatni gyermekét, holott a szakemberek egyáltalán nem javasolják a szélsőséges fizikai megterhelést a várandósság időszakában – egy könnyű séta vagy kirándulás viszont az utolsó pillanatokban is nagyon jót tesz! :)

A forró fürdő szintén nem ajánlott/nem hatásos módszer. A filozófia a koraterhesség idejére vonatkozó tilalmon alapszik, ugyanis – a forró víz okozta – alhasi vérbőség a kezdeti időszakban akár vetélést is okozhat. Tehát elvileg van benne logika, a forró fürdő mégsem bizonyul megfelelő vajúdást beindító praktikának (viszont a jósló és valódi fájásokat segít megkülönböztetni egymástól: előbbiek elmúlnak, utóbbiak felerősödnek tőle).

A csípős ételek fogyasztása azonban hatásos lehet, beindíthatja a szülést, persze csak abban az esetben, ha egyébként is itt lenne már az ideje! Ezek a fogások felgyorsítják az emésztést, sőt akár hasmenést is okozhatnak, ami valóban beindíthatja a vajúdást.

Kis kép: Bigstock

Kapcsolódó cikkeink