A baba éléstára
Várszegi Viktória
2019. április 15.

A méhlepény szállítja a babához az oxigéndús vért és a tápanyagokat. A víz, a cukrok és bizonyos vitaminok változatlanul jutnak át rajta, más tápanyagokat átalakít, illetve elraktároz. Fontos feladata még a magzati salakanyagok és a széndioxid kiválasztása, továbbítása, valamint az anyai szervezetből érkező mérgek és kórokozók feltartóztatása.

Fotó: Bigstock

Ez utóbbi funkciója természetesen nem korlátlan, a nikotin, a koffein és az alkohol így is átjutnak a babához, annak ellenére, hogy az anyai és a magzati vér nem keveredik közvetlenül. A magzatburok a hámján keresztül veszi föl a tápanyagokat, ezáltal sajnos a mama szervezetében megtalálható egyes méreganyagokat is.

Kevesen tudják, hogy a méhlepény hormonokat is termel, melyek egyrészt meggátolják a magzat kilökődését, segítik a terhesség kihordását, másrészt  a baba egészséges fejlődéhez is hozzájárulnak, illetve a tejtermelés beindulásáért is felelősek.

Esetleges problémák

Idő előtti lepényleválás

Az idő előtti lepényleválás azt jelenti, hogy a normális elhelyezkedésű méhlepény túl korán válik le a méh faláról, vagyis a leválás már a terhesség ideje alatt megtörténik, ahelyett, hogy csak a szülés után következne be. Oka ismeretlen...

A lepény leválásának felületén szivárgó vér a méhnyakon és a hüvelyen keresztül a külvilágba jut - ilyenkor külső vérzésről beszélünk - vagy a méhlepény mögött reked, és rejtett vérömleny keletkezik. A tünetek súlyossága a leválás fokától – mely lehet részleges, illetve teljes – és a vérveszteség mértékétől függ. A diagnózist általában ultrahangvizsgálat segítségével állítják föl.

Tünetek:

  • hüvelyi vérzés, nyomásérzékenység vagy hirtelen kezdődő, görcsös alhasi fájdalom.

Kezelés:

A méhlepény szállítja a pocaklakóhoz az oxigéndús vért és a tápanyagokat. A víz, a cukrok és bizonyos vitaminok változatlanul jutnak át rajta, más tápanyagokat átalakít, illetve elraktároz. Fontos feladata még a magzati salakanyagok és a széndioxid kiválasztása, továbbítása, valamint az anyai szervezetből érkező mérgek és kórokozók feltartóztatása.

A kezelés legtöbbször szigorú ágynyugalmat jelent, kivéve ha a vérzés a baba/kismama életét veszélyezteti, illetve ha közel a szülés várható időpontja. A pihenés hatására többnyire csillapodik a vérzés, enyhülnek a tünetek. Javulás esetén a kismama újra felkelhet, akár haza is engedhetik a kórházból. Ha a vérzés folytatódik – netán súlyosbodik - a szülés terminus előtti megindítása az egyetlen megoldás. Ha a hüvelyi szülés nem lehetséges, császármetszéssel segítik világra a babát.

Elöl – a méhűr alsó felében - fekvő méhlepény (placenta praevia)

Bár a terhesség középidejéig többnyire elöl fekszik a méhlepény – a 20. hét környékén még a kismamák túlnyomó részénél elöl fekvő méhlepényt diagnosztizálnak az ultrahangvizsgálat során – ennek ellenére viszonylag ritkán (1%) fordul elő ilyen kórkép; a várandósság második felében rendszerint feljebb vándorol a placenta.

Tünetek:

  • Az elöl fekvő méhlepényre általában a hasi ultrahang derít fényt, illetve vannak bizonyos erre utaló jelek is;
  • tipikus tünet a fájdalommentes, de rendszeresen visszatérő hüvelyi vérzés;
  • vagy a bizonytalan magzati fekvés (a baba nem tud beilleszkedni a szülőcsatornába, időről időre változtatja helyzetét).

Diagnózis:

Abban az esetben, ha a hasi ultrahang beigazolta a feltételezést, azaz elöl fekvő méhlepényt diagnosztizáltak valakinél, hüvelyi ultrahangvizsgálatot is végeznek a továbbiakban, ennek segítségével megállapítható, hogy a méhlepény alsó része mennyire fekszik közel a méhnyakhoz.

A méhnyakhoz közel fekvő méhlepény akadályozhatja a szülés problémamentes lefolyását, rendszerint császármetszést javasolnak ilyenkor.

A méhlepény elöregedése - túlhordás

A túlhordás leginkább a babára nézve kockázatos, a méhlepény ugyanis csak adott ideig képes ellátni feladatait, aztán elöregszik. A gyenge keringésű méhlepényből kevesebb tápanyagot és oxigént kap a baba szervezete, ami a szülés megpróbáltatásai alatt – amikor amúgy is romlik a méhlepény vérkeringése – kritikus lehet. (Fontos megkülönböztetni a terminustúllépést a túlhordásról, előbbiről a betöltött 40. terhességi hét, túlhordásról pedig a 42. betöltött terhességi hét után beszélhetünk. "Valódi" túlhordás azonban nem létezik, komoly kockázatokkal járna a babára nézve, ezért még idejében beindítják a szülést.)

Bennmaradt méhlepény - nem vagy csak részben válik le a placenta a baba megszületése után

Ha a baba megszületése után 30 percen belül nem válik le magától a méhlepény, az orvos távolítja el.

Ha a placenta nem teljes – egyes részei a méhben rekedtek -, méhűri betapintással távolítják el a szövetdarabokat. Ritkán sebészeti beavatkozás is szükségessé válik, ilyenkor a gyulladt méhlepényrészeket, szövetdarabokat műtéti úton, ún. gyógykaparás segítségével távolítják el.

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock

Kapcsolódó cikkeink