Halételek
8-10 hónapos korától kaphatja a baba, viszont csak lényegesen szelídebb formájában, mint ahogyan a hagyományos karácsonyi finomságok között szerepel.
Szálkamentes halat válasszunk vagy olyat, amelynek csak nagy, csontszerű szálkái vannak (pl. tiszai harcsa). A főtt/sült halfilét csak egészen apró darabokban adagoljuk a kicsinek, még akkor is, ha garantáltan szálkamentes, legjobb, ha tökéletesen pépesítve kínáljuk a rizikósnak számító karácsonyi csemegét. A só, illetve a többi "hagyományos" fűszer mellőzésével készüljön a baba halvacsorája, zöldfűszereket viszont nyugodtan használhatunk hozzá, egészségesek és rengeteg bennük a sejtvédő hatású antioxidáns.
Húsok
A szárnyasokat 8-9 hónapos korától kóstolgathatja a pici (természetesen só nélkül, némi zöldfűszerrel ízesítve).
Zöldségek, köretek
Ugyanazok a szabályok érvényesek mint a fentebbiekben, példának okáért: hagymás krumplit nem kaphat a baba, viszont só nélkül főtt, áttört – esetleg anyatejjel kevert – burgonyát bármikor (persze csak ha a kora engedi).
A töltött káposztából csak egyéves kora után kaphat a gyerkőc, ugyanez érvényes a szilveszteri/újévi lakomán előkerülő lencsére, sárgaborsóra és szárazbabra, illetve a virslire.
Kocsonya
Az alaposan lezsírozott húslevesből, valamint kizárólag sovány húsokból készült kocsonyát 8-9 hónapos kora után minden további nélkül megkóstoltathatjuk a picivel.
Édességek
Ünnep ide vagy oda, semmi esetre se adjunk ilyesmit a babának, helyette – életkorának megfelelő – gyümölccsel, esetleg anyatejjel kevert gyümölcspéppel kínáljuk csemeténket.