A baba karácsonyi menüje

Mit, mikortól?

Halételek

8-10 hónapos korától kaphatja a baba, viszont csak lényegesen szelídebb formájában, mint ahogyan a hagyományos karácsonyi finomságok között szerepel.

Szálkamentes halat válasszunk vagy olyat, amelynek csak nagy, csontszerű szálkái vannak (pl. tiszai harcsa). A főtt/sült halfilét csak egészen apró darabokban adagoljuk a kicsinek, még akkor is, ha garantáltan szálkamentes, legjobb, ha tökéletesen pépesítve kínáljuk a rizikósnak számító karácsonyi csemegét. A só, illetve a többi "hagyományos" fűszer mellőzésével készüljön a baba halvacsorája, zöldfűszereket viszont nyugodtan használhatunk hozzá, egészségesek és rengeteg bennük a sejtvédő hatású antioxidáns.

Húsok

A szárnyasokat 8-9 hónapos korától kóstolgathatja a pici (természetesen só nélkül, némi zöldfűszerrel ízesítve).

Zöldségek, köretek

Ugyanazok a szabályok érvényesek mint a fentebbiekben, példának okáért: hagymás krumplit nem kaphat a baba, viszont só nélkül főtt, áttört – esetleg anyatejjel kevert – burgonyát bármikor (persze csak ha a kora engedi).

A töltött káposztából csak egyéves kora után kaphat a gyerkőc, ugyanez érvényes a szilveszteri/újévi lakomán előkerülő lencsére, sárgaborsóra és szárazbabra, illetve a virslire.

Kocsonya

Az alaposan lezsírozott húslevesből, valamint kizárólag sovány húsokból készült kocsonyát 8-9 hónapos kora után minden további nélkül megkóstoltathatjuk a picivel.

Édességek

Ünnep ide vagy oda, semmi esetre se adjunk ilyesmit a babának, helyette – életkorának megfelelő – gyümölccsel, esetleg anyatejjel kevert gyümölcspéppel kínáljuk csemeténket.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink