A baba későbbi súlyát is befolyásolhatja az anya étrendje

Az étrend változásokat okoz a magzat DNS-ében, így befolyásolja annak működését.

A vizsgálatban a kutatók háromszáz újszülött köldökzsinórjából vettek szövetmintát, majd hat-kilenc éves korukban megnézték a testsúlyukat. Kiderült, hogy azok a gyerekek, akiknél nagy arányban találtak epigenetikai változásokat születéskor, már ebben az életkorban átlagosan három kilogrammal nagyobb testsúlyúak voltak, mint társaik - írja az MTI.

A tanulmány rávilágított arra, hogy ez a hatás nem volt kapcsolatban sem az anya, sem az újszülött testsúlyával, azaz egy vékony anya kis súllyal született gyermekénél is kialakulhattak ezek az epigenetikai változások.

Az anya terhesség alatti étrendje epigenetikai változásokat okoz a magzat DNS-ében, így befolyásolja annak működését, amely a későbbiekben egészségügyi következményekkel jár - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. A tanulmányban brit, új-zélandi és szingapúri kutatók úgy találták, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek epigenomjában, a DNS molekula környezetében nagyobb arányban voltak jelen változások, gyakrabban tolódtak el az agyagcsere-folyamatok kedvezőtlen irányba. Ez azzal járt együtt, hogy nagyobb valószínűséggel jelentkezett náluk például elhízás.

A kutatók úgy vélik, a gyerekek epigenomjában bekövetkezett változások hátterében az anya terhesség alatti étrendje áll - legnagyobb eséllyel az alacsony szénhidrát-bevitel a várandósság első harmadában. Ennek igazolására azonban még további vizsgálatok szükségesek.
(MTI)

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink