A baba későbbi súlyát is befolyásolhatja az anya étrendje
Várszegi Viktória
2013. szeptember 27.

Az étrend változásokat okoz a magzat DNS-ében, így befolyásolja annak működését.

A vizsgálatban a kutatók háromszáz újszülött köldökzsinórjából vettek szövetmintát, majd hat-kilenc éves korukban megnézték a testsúlyukat. Kiderült, hogy azok a gyerekek, akiknél nagy arányban találtak epigenetikai változásokat születéskor, már ebben az életkorban átlagosan három kilogrammal nagyobb testsúlyúak voltak, mint társaik - írja az MTI.

A tanulmány rávilágított arra, hogy ez a hatás nem volt kapcsolatban sem az anya, sem az újszülött testsúlyával, azaz egy vékony anya kis súllyal született gyermekénél is kialakulhattak ezek az epigenetikai változások.

Az anya terhesség alatti étrendje epigenetikai változásokat okoz a magzat DNS-ében, így befolyásolja annak működését, amely a későbbiekben egészségügyi következményekkel jár - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. A tanulmányban brit, új-zélandi és szingapúri kutatók úgy találták, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek epigenomjában, a DNS molekula környezetében nagyobb arányban voltak jelen változások, gyakrabban tolódtak el az agyagcsere-folyamatok kedvezőtlen irányba. Ez azzal járt együtt, hogy nagyobb valószínűséggel jelentkezett náluk például elhízás.

A kutatók úgy vélik, a gyerekek epigenomjában bekövetkezett változások hátterében az anya terhesség alatti étrendje áll - legnagyobb eséllyel az alacsony szénhidrát-bevitel a várandósság első harmadában. Ennek igazolására azonban még további vizsgálatok szükségesek.
(MTI)

Kapcsolódó cikkeink