A baba kutacsa
Várszegi Viktória
2010. október 23.

Nagykutacs

A nagyjából a fejtetőn, a homlokcsont két lemeze és a két falcsont találkozásánál helyezkedik el. Jól tapintható, rombusz alakú nyílásról van szó, amely – méreteiből, illetve funkcióiból adódóan – csak későn, úgy másféléves kor környékén csontosodik el. Minthogy igen nagy, közel 5 cm átmérőjű, nyomásra képlékeny – sőt, néha még a piciny erek lüktetését is érezni rajta - sok kismama aggódik az esetleges sérülések miatt. A fölösleges izgalmak elkerülése végett: a koponyacsont nyílásai között (is) erős kötőszövetréteg védi a baba agyát.

Kiskutacs

A tarkóhoz közel található, háromszög alakú kiskutacs mindössze 1 cm széles, közvetlenül a szülés után is alig tapintható, és három hónapos korra összenő.

Betegségre utalhat, ha állapota eltér a normálistól:

  • beesése esetén felmerül a folyadékhiány, kiszáradás;
  • kidudorodása esetén pedig valamilyen idegrendszeri probléma gyanúja;de fontos tudni, hogy akár egy-egy kiadós sírás alkalmával is erőteljesen domborodhat, ami természetesen nem jelent bajt.

A baba kutacsát mindig függőleges testhelyzetben, profilból kell vizsgálni!

Ha túl gyorsan záródik – a megszokottnál is jobban kell figyelni a baba fejkörfogatának növekedési ritmusát.

Ha túl lassan záródik, aránytalanul nagy – a fejkörfogat gyors tempójú növekedése ritkán vízfejűségre utalhat (lényeges hangsúlyozni azonban, hogy ritkán, hiszen a legtöbbször csak egyéni sajátosságokról van szó).

Kapcsolódó cikkeink