A baba neme...

Az Ohio Állami Egyetem kutatói 182 várandós anyát kísértek figyelemmel, akiknek nagyjából kétharmada tudta, hogy milyen nemű gyermeket vár, és ők voltak azok, akik többnyire a hagyományos nemi szerepekben hittek, szülőként pedig a tökéletességre próbáltak törekedni. Ezzel szemben azok az anyák, akik nem tudták, milyen gyermeket fognak világra hozni, nyitottabb és függetlenebb személyiségek voltak. Legnagyobb arányban – 87 százalékban – azok nem akarták tudni, fiúk vagy lányuk lesz-e, akik egyszerre voltak lelkiismeretesek, és hittek abban, hogy a férfiaknak és a nőknek osztozniuk kell a szülői feladatokon.

Fotó: parents.com

A vizsgálatban résztvevő dr. Sarah Schoppe-Sullivan szerint a lelkiismeretes, egyenlőségpárti nők azért nem akarják előre tudni gyermekük nemét, mert nem akarnak már előre olyan környezetet teremteni és olyan elvárásokat támasztani, amik a hagyományos nemi sztereotípiákon alapulnak. A kutatást vezető Letitia Kotila ehhez hozzátette, hogy ezek a kismamák nem fognak előre csupa rózsaszínű vagy kék dolgot, vagy éppen fiús vagy lányos játékot vásárolni, és később sem a hagyományos nemi szerepek szerint fogják gyermeküket nevelni.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink