A csecsemők sejtik a gondolatainkat...

Kovács Ágnes, a Magyar Tudományos Akadémia tagja olyan felfedezést tett, miszerint a csecsemők jóval korábban kezdenek tisztában lenni mások érzéseivel és gondolataival, mint azt eddig hittük.

A pszichológus mindössze azt vizsgálta, meddig néznek a babák egy olyan egyszerű jelenetet, amely nem kívánja meg, hogy felmérjék a másik gondolatait, vagy megpróbálják kitalálni a következő cselekvésüket.

A csoport 56 héthónapos gyermekkel nézetett meg egy rajzfilmet, amelyben egy, az asztalra helyezett derékszögű háromszögben görgetett egy labdát a mesefigura hosszú jeleneteken keresztül. A labda néha megállt a háromszög mögött, így nem lehetett látni, vagy pörgött tovább az asztalon, amíg el nem tűnt a színről.

A kérdés most az, hogy a csecsemők hogyan változtatják meg a várakozásaikat a bizonyítékok függvényében – mondta Kovács Ágnes.

A főhős némelyik jelenetben végignézte az egész folyamatot, és elkapta a leesőfélben lévő labdát, majd újra kezdte a gurigatást. Máskor azonban előbb elment, mint hogy láthatta volna, hogy leesik a játék. A utolsó jelenetben a háromszög is eltűnt, úgy, hogy nem volt mögötte labda. A kutatók azt figyelték meg, hogy a labda eltűnése után kisbabák hosszú ideig meredtek a képernyőre, mivel nem erre számítottak. Úgy tűnik, érzik, mi számít váratlan helyzetnek.

A kutatók úgy értékelték a csecsemők viselkedését, hogy meglepődtek, amikor a mesefigura nem jelent meg. Más szóval a babák nem a saját nézőpontjukból, hanem a szereplőjéből közelítették meg a helyzetet.

A kísérletről készült tanulmány a Science 1 című folyóiratban jelent meg.

Különleges szerepet játszik az újszülött agyának aktiválásában az anya hangja

A Montreali Egyetem és a Sainte-Justine egyetemi kórház kutatói azt állítják, hogy az anya hangja kivételezett módon aktiválja a nyelvtanulásért felelős agyi területeket.

A kutatócsoport elektromos felvételeket készített a csecsemőkről születésük után 24 órán belül. Az agyi jelek azt is kimutatták, hogy bár a babák más nők hangjára is reagáltak, ezek a hangok csak az agy hangfelismerő területeit aktiválták.

Ez az érdekes kutatás első alkalommal bizonyította azt, hogy az újszülött agya erőteljesen reagál az anya hangjára, és kimutatta, hogy tudományos tekintetben az édesanya hangja különlegesnek számít a babák számára – nyilatkozta Dr. Maryse Lassonde, a kutatás vezetője.

Korábban nem végeztek agyi vizsgálatot ilyen fiatal alanyokon. Elektródákat helyeztek 16 csecsemő fejére alvás közben, és arra kérték az édesanyákat, hogy adjanak ki egy bizonyos hangot. Később a csecsemős nővér is ugyanazt a hangot adta ki. Amikor az anya szólalt meg, a képalkotó vizsgálat egyértelmű reakciót jelzett a bal agyféltekében, különösen a nyelvfeldolgozásért és a motoros készségekért felelős részben. Ezzel szemben amikor egy idegen beszélt, a hangfelismerésért felelős jobb agyfélteke reagált.

Már korábban is ismert ténynek számított, hogy a csecsemők rendelkeznek bizonyos velük született nyelvi kapacitással, de a kutatók csak mostanában kezdik megérteni, mik ezek a képességek, és hogyan működnek. Ez a kísérlet megerősíti, hogy az anya az első számú kezdeményezője a nyelvnek, és arra utal, hogy neurobiológiai összefüggés áll fenn a születés előtti nyelvelsajátítás és a beszédben érintett motoros készségek között.

A kutatás eredményei a Cerebral Cortex szakfolyóiratban olvashatók.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink