A D-vitamin hiánya miatt is késhet a gyermekáldás

Azok a párok, akik babát szeretnének, de sajnos nem sikeresek a próbálkozásaik, mindent megtesznek, hogy végül gyermekük lehessen. Nem is sejtik, hogy sok esetben egy olyan egyszerű dolog áll a sikertelenség hátterében, mint a D-vitamin hiánya.

Erről az anyagról, a hiánybetegségeiről, és a terhességre gyakorolt hatásukról dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász beszélt a ratkotunde.hu-nak.

D-vitamin és hiánybetegségei

A D-vitamint mindenki jól ismeri, hiszen a napozáshoz kapcsolódik. Pedig az ismereteink róla igencsak hiányosak, és a tudomány igazán csak mostanában kezdi felismerni fontosságát.
Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy nem egy vitaminról van szó. Bár az elnevezése valóban erre utal, sokkal inkább egy hormonszerű anyaggal állunk szemben. Ez azért fontos, mert a hormonok komoly befolyást gyakorolnak a test működésére, így hiányuk is erősebb következményekkel jár. A D-vitamin a legújabb kutatások alapján nem csak a PCOS kialakulásával hozható összefüggésbe, hanem a metabolikus szindróma kialakulásában is szerepet játszik.

A cukorbetegség előszobájának is nevezett metabolilikus szindróma, vagy inzulin rezisztencia szindróma egy cukoranyagcsere rendellenesség. Lényegében arról van szó, hogy a nem megfelelő életmód, és a mozgásszegény mindennapok, valamint a D – vitamin hiánya felborítja az inzulinegyensúlyt a szervezetben. Ez az anyag szükséges ahhoz, hogy a sejtek glükózt vegyenek fel a vérből. Eleddig azt gondolták a tudósok, hogy ennek oka a nem megfelelő arányú cukorbevitelben keresendő. A finomított élelmiszerek, üdítők és más cukros ételek ugyanis folyamatosan magasan tartják a vércukorszintet. Ezt kompenzálandó a hasnyálmirigy speciális sejtjei több inzulint termelnek. Ez azonban kifárasztja a sejteket, így egy idő utána többlet termelés visszaesik, illetve a sejtek kezdik megszokni a magas inzulinadagot. Ez pedig azzal is jár, hogy egységnyi cukor felvételéhez több inzulinra lesz szükségük. A folyamat vége pedig a kettes típusú cukorbetegség kialakulása. Ma már tudjuk, hogy a D-vitamin anyagcserefolyamatokra gyakorolt hatása miatt a hiánya jelentős részt vállal a metabolikus szindróma, így pedig a cukorbetegség kialakulásában. Egy kínai kutatás ugyanis bebizonyította, hogy az alacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkező emberek 52%-al nagyobb eséllyel vannak kitéve a metabolikus szindróma kialakulásának.

A várandósság és a D-vitamin

Dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy sajnos a fent említett szövődmények miatt a D-vitamin a várandósságra is hatást gyakorolhat. Egészen pontosan annak kialakulását nehezíti meg. A cukoranyagcsere zavarok ugyanis olyan terhet rónak a szervezetre, melynek következtében nem csak hajhullás, hasi hízás, fáradékonyság, hanem a menstruáció kimaradozása, rendszertelensége is jelentkezhet.

Ez azt jelenti, hogy bár közvetve, de a D-vitamin ellátottság befolyást gyakorol a fogantatásra is. Azoknak a pároknak, akik folyamatosan sikertelen próbálkozás miatt csüggednek, természetesen mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Azonban nem kell feltenniük a kezüket, ők is tehetnek azért, hogy a várandósság mielőbb bekövetkezzen

A szakemberek jelentős része egyetért abban, hogy a terhességet érdemes vitaminkészítményekkel támogatni. Ez a kijelentés azonban kiterjeszthető a próbálkozási időszakra is, hiszen a megfelelő vitamin, nyomelem és ásványi anyag ellátottság nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet egészséges legyen, így pedig a várandósság is sokkal könnyebben kialakulhat. Természetesen a vitaminkészítmények sem egyformák, így azok között is olyat érdemes keresni, melynek anyagai szerves kémiai kötéssel kapcsolódnak, így a felszívódásuk is optimálisabb.

Forrás: ratkotunde.hu

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.  

Kis kép: Bigstock

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink