A dohányzás már a fogantatás pillanatától mérgezi a babát

A dohányzás kifejezetten káros hatásairól nagyon sokat lehet olvasni. Ma már az is tény, hogy a férfiak esetében a bagó a nemzőképességre is rányomja bélyegét. De a hölgyek sem lehetnek nyugodtak, a cigaretta esetükben is gátló tényezője lehet a családalapításnak!

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Fotó: Bigstock

Életmód

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az ember életmódja mekkora hatással is van az egészségére. Az életmód alatt azonban nem csak az egészséges táplálkozás, és a mozgást kell érteni. Ide tartoznak azok a külső tényezők is, melyekről tudjuk, hogy nem tesznek jót, de arra gondolunk: ennyi még belefér.

A dohányzás egyike a kézlegyintéssel elintézett tételeknek, ráadásul a helyzete is különleges. Amíg az elhízást, vagy a stresszt a modern társadalom sohasem tartotta sikkesnek, addig a dohányzással más a helyzet. A kezdetekben kampányoltak is mellette, hiszen a hölgyek kezében fallikus szimbólum, így a bagó kifejezetten szexis lett. A rosszfiúk számára szintén elengedhetetlen kellék volt a cigi a motor és a bőrdzseki mellé. Ma már tudjuk, hogy káros, és kampányolunk is ellene, de a szexisség sokszor megmarad a tudatban, és azt igen nehéz kiirtani.

Pedig a dohányzás káros, ráadásul nem is csak a tüdőre. Érösszehúzó hatása miatt a szaporító szervek kapillárisai is érintettek, mely összességében gátolhatja a fogantatást.

A cigi a mumus?

Azt azért érdemes tisztázni, hogy nem a cigaretta a mumus, vagyis a meddőséghez egyáltalán nem jelent egyértelmű és egyenes utat az, ha valaki bagózik. Ugyanakkor a ezek a tényezők együttesen már nagyon számottevő változásokat képesek elindítani – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. A stressz az ülőmunka, a bagó, az elhízás, stb. – egyesével sem éppen kellemes dolgok, de többet összeadva már olyan károkat okoznak a szervezetben, amikkel számolni kell.

A hatások kompenzálhatók. Első lépésben a cigarettáról mindenképpen érdemes lemondani. Ha a fogantatás sikeres is, akkor is káros hatással van a magzatra, már az első pillanatoktól kezdve. A nikotin ugyanis befolyással van azokra a csírasejtekre, melyekből később a petesejtek, vagy a spermiumok lesznek.

A hatás pedig romboló, így a dohányos Édesanya – aki nem tudatosan előre tervezte a várandósságát, vagyis nem tehette le időben a cigit – sajnos hozzájárul a gyermeke nemzőképességének romlásához, esetleges meddőségéhez.

A további kompenzációban a tápanyagpótlás játszik szerepet, melyre ma már a szakemberek jelentős többsége várandósvitamin szedését javasolja. A biológiailag aktív, szerves anyagokkal (cink-citrát, réz – glükonát) rendelkező készítmények valódi támogatást képesek nyújtani, abban az esetben, ha figyelembe veszik az eltérő trimeszterek eltérő igényeit is. Segítségükkel a negatív hatások egy jó része semlegesíthető, így növelni lehet a várandósság kialakulásának valószínűségét.

Forrás: ratkotunde.hu

Kis kép: Bigstock

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink