A férfiaknál is gondot okozhat a magasabb testsúly
Várszegi Viktória
2010. december 10.

A kutatók négy csoportba osztották a résztvevőket, a kórosan soványtól a túlsúlyosig. Egyéb – a vizsgálat szempontjából meghatározó – tényezőket is figyelembe vettek, úgy mint dohányzási, illetve alkoholfogyasztási szokások, szexuális aktivitás, életkor, szociális helyzet, stb.

Nem meglepő módon, a normál testtömeg-indexű (20-25) férfiaknak jóval magasabb volt az egészséges spermiumszámuk, mint a többi - kevésbé ideális BMI-vel rendelkező -önkéntesnek. Továbbá megállapították, hogy eredményeik azt is valószínűsítik, hogy a testesebb férfiaknál gyakoribb a DNS-sérülés a spermiumokban, amely szintén összefüggésbe hozható termékenységi gondjaikkal.

(A fentebbi kutatást a brit Aberdeen Egyetemen folytatták.)

Szója - egészséges, de csökkenti a spermiumkoncentrációt!

A Harvard Egyetem kutatói közleményt adtak ki, hogy a szójatartalmú élelmiszerek átmenetileg csökkenthetik a spermiumszámot, ez a jelenség különösen az elhízott, túlsúlyos férfiak körében szembetűnő.

A szójatartalmú ételek fogyasztása és a spermiumszám csökkenése közötti összefüggés egyelőre nem tisztázott, radikális következetéseket nem vontak le a vizsgálatok eredményei alapján, de:

  • valószínűsítik, hogy a szója fokozza az ösztrogéntermelést, amely egyértelműen negatívan hat a férfiak termékenységére, valamint más hormonális működéseket is megzavarhat.

Kiderült továbbá, hogy a szójafogyasztás elsősorban a túlsúlyos férfiaknál okoz jelentősebb mértékű spermiumszám csökkenést, mivel az ő szervezetük – normál BMI-vel rendelkező társaikéhoz képest – eleve több ösztrogént termel.

A Medipress hírei nyomán.

Kapcsolódó cikkeink