A férfiaknál is gondot okozhat a magasabb testsúly

A kutatók négy csoportba osztották a résztvevőket, a kórosan soványtól a túlsúlyosig. Egyéb – a vizsgálat szempontjából meghatározó – tényezőket is figyelembe vettek, úgy mint dohányzási, illetve alkoholfogyasztási szokások, szexuális aktivitás, életkor, szociális helyzet, stb.

Nem meglepő módon, a normál testtömeg-indexű (20-25) férfiaknak jóval magasabb volt az egészséges spermiumszámuk, mint a többi - kevésbé ideális BMI-vel rendelkező -önkéntesnek. Továbbá megállapították, hogy eredményeik azt is valószínűsítik, hogy a testesebb férfiaknál gyakoribb a DNS-sérülés a spermiumokban, amely szintén összefüggésbe hozható termékenységi gondjaikkal.

(A fentebbi kutatást a brit Aberdeen Egyetemen folytatták.)

Szója - egészséges, de csökkenti a spermiumkoncentrációt!

A Harvard Egyetem kutatói közleményt adtak ki, hogy a szójatartalmú élelmiszerek átmenetileg csökkenthetik a spermiumszámot, ez a jelenség különösen az elhízott, túlsúlyos férfiak körében szembetűnő.

A szójatartalmú ételek fogyasztása és a spermiumszám csökkenése közötti összefüggés egyelőre nem tisztázott, radikális következetéseket nem vontak le a vizsgálatok eredményei alapján, de:

  • valószínűsítik, hogy a szója fokozza az ösztrogéntermelést, amely egyértelműen negatívan hat a férfiak termékenységére, valamint más hormonális működéseket is megzavarhat.

Kiderült továbbá, hogy a szójafogyasztás elsősorban a túlsúlyos férfiaknál okoz jelentősebb mértékű spermiumszám csökkenést, mivel az ő szervezetük – normál BMI-vel rendelkező társaikéhoz képest – eleve több ösztrogént termel.

A Medipress hírei nyomán.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink