A Fertility and Sterility című folyóiratból…
Várszegi Viktória
2010. augusztus 18.

A sok stressz hátráltathatja a teherbeesést - a babára vágyó pároknak mindent meg kell tenniük a nyugalmuk érdekében!

A relaxáció segíthet néhány párnak, de több kutatásra van szükség. A Fertility and Sterility című folyóiratban megjelent tanulmány 274 egészséges, terhességet tervező 18-40 éves nőt követett nyomon. Közismert, hogy az életkor, a dohányzás, az elhízás és az alkoholfogyasztás befolyásolják a teherbeesés sikerét, de a stressz hatása kevéssé világos. A szakértők a kísérletek során két stresszhormon szintjét mérték a nyálból: az adrenalinét, mely a vészreakciókért felel, illetve a kortizolét, amely pedig a krónikus stresszhez köthető.
Azoknak a nőknek, akiknek a nyálában a legtöbb volt az alfa-amiláz (az adrenalinszint jelzője), 12 százalékkal csökkent az esélyük a teherbeesésre a termékeny napjaikon. A kortizol esetében nem láttak változást a terhesség esélyeiben.

Szóbeszéd már eddig is keringett arról, hogy a stressz okozhat terméketlenséget, csak tudományosan nehezen tudták bizonyítani. Dr Cecilia Pyper, az Oxfordi Egyetem Nemzeti Prinatális Egészségügyi Egységéből elmondta, hogy a tanulmányukkal az egészséges nők terhességét befolyásoló faktorok jobb megértését szerették volna segíteni. "Ez az első tanulmány, mely felfedezte, hogy a stressz biológiai mértékei összefüggnek a teherbeesés esélyével. Az eredmények alátámasztják az elképzelést, hogy a babára váró pároknak mindent meg kellene tenniük a nyugalmuk érdekében. Néhány esetben megfelelő lehet a relaxációs technikák elsajátítása, tanácsadás, jóga vagy meditáció."

Csökkenhet a siker esélye, ha nem váltunk idejében...

A terhesség létrejöttének esélye csökken, ha az azonos típusú kezelésből már a második vagy harmadik próbálkozáson is túlvagyunk, derül ki a Fertility and Sterility folyóiratban megjelent közleményből.

A kiváltó októl függően több eltérő módszer is létezik a terméketlenség kezelésére. Azoknál, akiknél nem történik peteérés, gyógyszeres kezelés segítségével fokozzák a petefészkek aktivitását. Másik lehetőség a méhen belül megtermékenítés, amikor hímivarsejteket juttatnak egy vékony csövön keresztül a méh üregébe. Ezt a módszert általában a férfiak csökkent termékenységének ellensúlyozására alkalmazzák, például alacsony spemiumszám esetén.

A lombikmódszer még bonyolultabb eljárás, ekkor az érett petesejtet laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg, a megtermékenyítést követően létrejött embriókat pedig több nappal később ültetik vissza a méh üregébe.

A University of California-San Francisco kutatói 408 pár adatait tekintették át nyolc meddőségi centrumban:

  • a páciensek 21 százalékának kiegészítő kezelésen kellett átesnie (pl. myomaműtéten, ciszták eltávolításán, stb.), 18 hónap múlva az utóbbi csoportban 28 százalékos volt a teherbeesés, a csak gyógyszerrel kezelt csoportban 85 százalékos, méhen belüli megtermékenyítés (IVF) alkalmazása mellett 71 százalékos, míg a lombikprogramba került nők között 59 százalékos volt a teherbeesési arány.

Annak a hat párnak, akik három vagy több gyógyszeres kezelésben részesültek 29 százalékos volt a teherbeesési aránya. Hasonló módon az IVF és a lombikprogram jó eredményei is csökkentek a harmadik, illetve többedik próbálkozásra, az 52 párból, akiknek három vagy több kísérlete is volt, mindössze 35 százalék lett csak terhes.

Sajnos akárcsak a korábbi adatokból, ebből is világosan látszik, hogy az egyes típusú kezelések sikere a próbálkozások számának növekedésével csökken - nyilatkozta Dr. James F. Smith szülész-nőgyógyász. A többedik kísérletnél feltehetően már megéri egy másik típusú kezelésre váltani - tette hozzá.

Kapcsolódó cikkeink