A gátvédelem lehetőségei a szülésznő szemével
Várszegi Viktória
2014. június 3.

A gátvédelemről - Nyulas Jolán, vezető szülésznő sok év tapasztalattal a következőképp látja a kérdést:

A gátvédelem méltó kimenetele egy élettani természetes folyamatnak, a szülésnek, éppen ezért nagyon fontos feladat minden résztvevő számára – mindez persze mást jelent a gyermekét szülő anyának, a megszületendő gyermeknek, valamint a gátvédelmet végző szakembernek. Az első gyermekét váró nőnek egy ismeretlen, kicsit misztikus feladat, míg a többedik szülésnél egy korábbi pozitív tapasztalat esetén a megszerzett testtudat kamatoztatása. A megszületendő gyermeknek egy milliméterről-milliméterre teljesítendő nagy utazás, egyúttal a megérkezés gátjának a leküzdése. A szülést kísérő szülésznőnek és orvosnak pedig egy összetett szakmai feladat, hiszen minden gátvédelem egyedi kihívás, ahol szem előtt kell tartani az egészséges gyermek, illetve a lehető legkisebb anyai sérülés elvét.

A gát védelme akkor történik, amikor a gyerek áthalad a hüvelyen, de az előkészületeket sokkal korábban, a szülésre való felkészüléskor ajánlatos megtenni:

Tapasztalataim szerint egy várandós asszony a 28-30 hét után foglalkozik azzal, hogy miként történik majd a szülés - jó esetben ilyenkor már tudja, kik fogják kísérni a szülését, így időben elkezdődhet a közös készülődés, a partneri viszony kialakítása a szakmai személyzet és az édesanya között. A szülésre való felkészüléskor, vagyis a kölcsönös ismerkedés folyamán olyan tematikát követünk, ami végigvezet a szülés élettani folyamatán, betekintést enged a kórházi kalandba és bevezet a szülést segítő praktikákba is.

Szülésznőként gyakran tapasztalom, hogy a szeretetteljes biztonságnak varázsereje van. Éppen ezért a gátvédelmet kizárólag egy természetes folyamat részeként szabad megközelíteni, nem önálló, manuális feladatként, amit majd mi, szakemberek "jól megcsinálunk". Ellenkezőleg, olyan szülészeti körülményeket célszerű teremtenünk, amiben a vajúdás és szülés kiteljesedésének a lehető legnagyobb az esélye. Mindeközben a legfontosabb szempont a baba állapota: a jó magzati kondíció lehetőséget ad egy lassú élettani ritmus követésére, ami alatt a hüvely sérülés nélkül képes feltágulni a szükséges mértékig.

A sikeres gátvédelem érdekében a megfelelő testhelyzet támogatása mellett különböző technikákat és praktikákat is alkalmazhatunk:

  • Gátmasszázsolajjal például rugalmasító masszázst végezhetünk néhány héttel a szülés előtt.
  • A szülés közbeni megfelelő légzéstechnika az áthaladási ritmus szabályozásában segít.
  • A gátvédelmi praktikák közül a legnagyobb figyelmet a Natalis gátvédő gél érdemli, mivel képes lerövidíteni a szülés idejét: különleges bevonatot képez a hüvelyfalon, amely segíti a baba szülőcsatornán való áthaladását. Az erőszakmentes, természetes szülés/születés megkönnyíti a gyermekágyi időszakot, zökkenőmentesebbé teszi az egymásra hangolódást, illetve az anyatejes táplálás megkezdését.

Kapcsolódó cikkeink