A glutén bevezetéséről
Várszegi Viktória
2015. július 21.

Manapság egyre többet hallunk a lisztérzékenységről, ezért sokan a glutént alapvetően ellenségként kezelik, holott ha megfelelő időpontban és mennyiségben vezetjük be a gyermek étrendjébe, elkerülhetjük az allergia kialakulását!

A coeliakia (cöliákia, lisztérzékenység) a genetikailag arra hajlamos egyénekben kialakuló  autoimmun betegség, azaz a szervezet valamilyen okból önmaga ellen termel egy anyagot, amely elpusztítja saját szöveteit.  A betegség kiváltásáért a gluténnek, népies nevén a sikérnek egy speciális fehérjéje, a gliadin a felelős. Ez a kalászos gabonanövényekben (árpa, búza, rozs) található, károsító hatását a gyomor utáni vékonybél szakaszon, a vékonybél nyálkahártyáján fejti ki. A keletkező toxikus anyag teljesen vagy részben elpusztítja a nyálkahártya felszíni sejtjeit, így csökkenti a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

A glutén bevezetése 4-6 hónapos kor között történjen, mindenképpen anyatejes táplálás védelme mellett. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a bevezetést követően még minimum 1-3 hónapig anyatejjel táplálja kisgyermekét az édesanya!
A glutén bevezetése, ahogy minden más új élelmiszeré is, fokozatosan, kis mennyiségben történjen! A kis mennyiség naponta 1- 2 mokkáskanálnyi gluténtartalmú élelmiszer adását jelenti. Amennyiben jól fogadta a baba szervezete, nem reagált allergiára utaló tünetekkel (pl. allergiás kiütés), amikor betölti a hat hónapot, fokozatosan elérheti a mennyiség a teljes adagot.

A hozzátáplálás pontos menetéről a védőnők tudnak gyakorlati tanácsot adni, így érdemes az édesanyáknak hozzájuk fordulni tanácsért!

Szerző: Dr. Nádor Csaba gyermekorvos, elso1000nap.hu

További hasznos cikkek a babatáplálással, vitaminpótlással kapcsolatban - katt. a linkre: http://elso1000nap.hu/

Kapcsolódó cikkeink