A passzív dohányzás árthat a termékenységnek!

Egy, a Tobacco Control című folyóiratban decemberben közzétett tanulmány 4800 nő egészségügyi adatait elemezve megállapítja, hogy a dohányos szülő mellett felnőtt nők nehezebben estek teherbe, azaz körükben nagyobb volt azok száma, akik egy évnél hosszabb ideig próbálkoztak. Akár gyerekkorukban, akár felnőttként kényszerültek passzív dohányzásra, az átlagoshoz képest 39 százalékkal emelkedett a vetélés vagy halvaszületés kockázata, valamint 68 százalékkal nagyobb valószínűséggel jelentett gondot a teherbeesés.

Luke J. Peppone kutatásvezető, a New York-i Rochester Egyetem munkatársa megdöbbentőnek nevezte az eredményt, amelyet a statisztikai adatok mutatnak. Az ok-okozati összefüggést erősíteni látszik, hogy a káros hatások emelkedő tendenciát mutattak attól függően, napi hány órát töltött dohányzók körében a vizsgálatban résztvevő nő.

A cigaretta füstjében lévő mérgező anyagok károsíthatják a sejtek örökítőanyagát, befolyásolhatják a megtermékenyülést, növelhetik a vetélés kockázatát, vagy megakadályozhatják egyes hormonok megfelelő működését.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink