A pocakos hajápolásról…
Várszegi Viktória
2010. február 8.

A haj struktúrája

Míg máskor naponta átlagosan 100 hajszálat veszítünk, addig pocakosan csak ennek töredékét. Azonban a szülés, de különösen a szoptatás alatt/után szépen kihullanak a babavárás "többlethajszálai".

Sajnos tény az is, hogy a korábban zsíros haj, ebben az időszakban még zsírosabb lehet, a száraz pedig még törékenyebbé, szárazabbá válhat... Szintén megfigyelhető, hogy a korábban egyenes haj hullámosodni, a göndör fürtök pedig egyenesedni kezdenek a terhesség alatt.

Rövid vagy hosszú?

Sokan gondolják, hogy a rövidebb fazon kevesebb gondot jelent, ezért praktikus okokból - különösen a baba megszületése után - a rövid frizura mellett döntenek. Mindez azonban nem feltétlenül igaz. A rövid haj gyorsabban zsírosodik, ezért gyakrabban kell mosni, és sokkal többször kell vágatni is… Ezzel szemben a hosszabb frizurát elég csak copfba kötni, ha nincs kedvünk vagy méginkább időnk reggelente a hajunkkal bíbelődni. Ideális megoldás lehet a félhosszú, mostanság reneszánszát élő bubi frizura. Viszonylag kevés törődést igényel, jól tartja a formáját és kifejezetten nőies fazon. Optikailag dúsít, ami meglehetősen előnyös a szülést követő hajhullás miatt.

Festés, tartós hullám (dauer)

Megoszlanak a vélemények a terhesség alatti hajfestést, dauerolást vagy egyéb hajkezeléseket illetően, hallani ezt is, azt is; annyi azonban bizonyos, hogy a ma használatos vegyszerek nem mutathatóak ki utóbb a kismama véréből.

  • Számítani kell rá, hogy a korábban használt festék/hajszínező nem feltétlenül fogja elérni a kívánt hatást, ugyanez vonatkozik a tartós hullámra is (ez ismét a megváltozott hormonszinttel magyarázható).
  • A daueroláskor használt vegyszereket viszont nem ajánlott belélegezni (ha tartós hullámot szeretnénk, feltétlenül jól szellőző, levegős helyen csináltassuk a hajunkat).

Jó tudni!

Ha úgy döntünk, hogy az első trimeszterben inkább természetes anyagokat szeretnénk használni, mindenképpen járjunk utána a részleteknek. Kevesen tudják, hogy a hennás festékekre TILOS később hagyományos készítményekkel ráfesteni, mert egyszerűen eltörik a haj. Ilyen esetben nincs más választás, mint kivárni, amíg lenő a hennával festett terület…

Kapcsolódó cikkeink