A progeszteronhiány miatti meddőség? Tehetünk ellene!
Várszegi Viktória
2021. március 3.

Egyre több nő kénytelen szembenézni azzal a diagnózissal, hogy progeszteronhiány miatt nem lehet gyermeke. Alapvetően ez a gond gyorsan orvosolható, de sok esetben mi magunk is megelőzhetjük a kialakulását, vagy visszafordíthatjuk a bajt. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Progeszteronhiány? 

A progeszteron egyike azoknak a női nemi hormonoknak, melyeknek jelentős szerepe van a nemi ciklusban, és persze a termékenységben is. A hormon szintje a szervezetben alapvetően alacsony, addig, míg a fogantatás meg nem történik. Ilyenkor ideális esetben a progeszteronszint ugrásszerűen megnő, és ha a beágyazódás is létrejön, akkor tartósan magas is marad. 

Sok esetben azonban a szervezetben alapvetően olyan alacsony a progeszteron szintje, ami egyszerűen nem teszi lehetővé a tüszőrepedést, vagy ha az mégis végbemegy, a megtermékenyült petesejt beágyazódni már nem lesz képes. Mivel a tüszőrepedést akadályozza, így természetesen összefügg a PCOS betegséggel is, de az inzulin rezisztencia, vagy éppen a pajzsmirigy alulműködés is okozhat progeszteronhiányt. 

Tünetek 

Ahhoz, hogy biztosak lehessünk a diagnózisban – és hogy a kezelést is megkönnyíthessük – mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni. A progeszteronhiánynak ugyan vannak tünetei, de sok esetben ezek csak gyengék, vagy nem gondoljuk azt, hogy egy hormonális problémához is kapcsolódhatnak – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu–nak. 

Ilyen tünetek a stressz, a fejfájás vagy a csökkent libidó, melyek bizony a mindennapokban elég sok nőnél jelentkeznek. De ide tartozik a mellfeszülés, a PMS, vagy az egyik legismertebb tünet, a barnázás a menzesz előtt. 

Kezelés? 

A progeszteronhiányt el tudjuk kerülni, és a kezelését is nagyban tudjuk segíteni abban az esetben, ha a szervezet tápanyagellátottsága kielégítő – ez azonban nem olyan egyszerű. Mivel napjainkban kizárólag étkezéssel fedezni a szükséges tápanyagokat szinte lehetetlen, így a babára vágyó nők esetében a szakemberek túlnyomó többsége már javasol valamilyen várandósvitamint. De melyiket? 

Mindenképpen olyan készítményt válasszunk, mely tartalmaz D-vitamint (abból is D3 verziót), mivel a D-vitamin hiánya és a progeszteronhiány között is erős összefüggés mutatható ki. A D-vitamin hasznosulását elősegíti a kalcium, vagyis a készítmény ebből is tartalmazzon. Sőt, komplex legyen, azaz minél több anyagot tartalmazzon, hiszen ahogyan az előbbi esetben is, sokszor az egyes anyagok segítik mások felszívódását (vas-C-vitamin, réz-cink, stb.). 

A hasznosulás érdekében az is fontos, hogy a kiválasztott várandósvitamin szerves, biológiailag aktív kötési formákkal tartalmazza az anyagokat. Ez jellemzően azt jelenti, hogy a bennük lévő anyagok -citrát vagy –glükonát kötési formában vannak (cink-citrát, vas-glükonát). És ha már várandósvitamin, akkor az mindenképpen kövesse az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényeit is, hiszen ez alapfeltétele a megfelelő tápanyagellátottságnak is! 

A Panorama a kaliforniai Natera laboratórium által kifejlesztett nem invazív prenatális szűrőteszt (NIPT), amely a terhesség során az édesanya véráramába kerülő magzati DNS-t vizsgálja. A Panorama egyetlen vérvételből egyedüliként képes valóban megkülönböztetni az anyai és magzati DNS-t, úgynevezett magzati ujjlenyomatot képezve, amelyből nagyfokú pontossággal lehet szűrni meghatározott magzati genetikai rendellenességeket. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) legfirrsebb hivatalos ajánlásában a Panoranma tesztet részesítik előnyben másNIP tesztekkel szemben. A Panorama teszt nem csak a PentaCore Laboratórium családias hangulatú, modern genetikai szakrendelőjében érhető el, hamarosan a KRIO Intézetben is elvégeztethetik a kismamák. 

Forrás: ratkotunde.hu