A szülés megindulásának jelei...

A terhességi szakkönyvek számos olyan tünetet sorolnak fel, amelyek a szülés közeledtét jelezhetik - azonban a hangsúly a feltételes módon van, előfordulhat, hogy a Te esetedben minden előzetes jel nélkül indul be a szülés, mint ahogyan az is, hogy rendre tapasztalod magadon azokat a bizonyos tüneteket, pedig a baba még sehol sincs…

Fotó: Bigstock

Nehéz meghatározni azt a pontos tünetegyüttest, amely egyértelműen jelezheti a szülés közeledtét; valójában inkább csak gyanújelek vannak, amelyek ugyan utalnak arra, hogy itt valami készülődik, de ennél többet nehéz megjósolni belőlük.

A CTG görbe sem ad biztos előrejelzést...
Mítosz, hogy a CTG előre jelezheti a szülés közeledtét: attól, hogy a vizsgálat időpontjában még nem mutatott aktív méhtevékenységet a műszer, néhány órán belül bőven beindulhat a vajúdás. (Természetesen fordítva mindez nem igaz, ha aktív méhtevékenységről árulkodik a CTG, nyilvánvalóan közel a szülés pillanata.)

A baba mozgása
A szülés időpontja szempontjából nincs különösebb jelentősége, hogy mennyit mocorog a pici. Többnyire egyébként keveset, mert már nincs túl sok helye ehhez, de akadnak babák, akik az utolsó napokban is rendkívül aktívan ficánkolnak.

Zárt/nyitott méhszáj
A méhszáj állapota, pontosabban annak nyitottsága nem feltétlenül bombabiztos hírnöke a közelgő szülésnek. Egyes kismamáknál ún. rejtett vajúdás formájában, észrevétlenül nyiladozik a méhszáj, de a többség zárt vagy alig kinyílt méhszájjal kezdi a vajúdást.

Keményedő pocak
A jósló fájások becsapósak lehetnek, meglepően erős intenzitással törhetnek rád, viszont garantáltan nem válnak rendszeressé. Ilyen esetben nincs más dolgod, mint várni, és figyelni a tested jelzéseire! Ha némi idő elteltével rendeződnek a fájások; erősödnek, időtartalmuk pedig hosszabbá válik (20-40 másodperces összehúzódások tízpercenként vagy rövidebb időközönként jelentkeznek), ideje készülődni!

Elfolyt a magzatvíz! Vagy mégsem?
Furcsán hangzik, de akadt már olyan kismama, akit megtréfált a természet. A várandósság végén tapasztalható bőséges mennyiségű, víztiszta folyás azonban eltér a magzatvíz határozottan vízszerű állagától, melynek távozása előtt egy halk pukkanás is hallatszik.

Hasmenés
A szülést megelőző időszakban (de legkésőbb a vajúdás kezdetekor) egyfajta öntisztulási folyamatba kezd a szervezet.

Deréktáji fájdalom
A keresztcsont környékén jelentkező makacs fájdalom szintén a baba közeli érkezéséről árulkodhat.

Lead kép: Bigstock

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink