A testmozgás segíthet elkerülni a komplikációkat

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a második és a harmadik trimeszter alatt heti három alkalommal végzett, nem túl megterhelő edzések segíthetnek csökkenteni a magas születési súly kialakulását és ezzel együtt a császármetszés szükségességét is.

(Fotó: womenworld.org)

A British Medical Journal of Sports Medicine című szaklapban publikált kutatási eredmények a Granada Egyetem, a Madridi Műszaki Egyetem, valamint a Madridi Európai Egyetem munkatársaitól származnak.

A Rubén Barakat, Alejandro Lucía és Jonatan Ruiz vezette kutatásban összesen 510 mozgásszegény életmódot folytató terhes nő vett részt, akik mind egy-egy, külön a számukra összeállított edzésprogramot csináltak végig. A kísérleti csoport tagjainak a terhesség 10-12. hetétől egészen a 38-39. hétig heti három alkalommal 55 percnyi mozgást kellett végezniük. Az edzések legtöbbször aerobikból, valamint izomerősítő és nyújtó gyakorlatokból álltak. A kontrollcsoportban lévők ezzel szemben csak a hagyományos ellátást kapták, külön utasításokat a mozgással kapcsolatban nem.

Az eredmények szerint bár az edzések nem csökkentették a terhességi cukorbetegség kialakulási esélyét, de javulást értek el az azzal kapcsolatos két legfontosabb kimenetel tekintetében. Ezek a makroszómia, aminek kialakulási esélye 58 százalékkal, valamint a császármetszés, aminek szükségessége 34 százalékkal csökkent.

A mostani kutatási eredmények "megerősítik azt a feltételezést, mely szerint a terhesség alatt is szükség van a testmozgással kapcsolatos intervenciós programokra, hiszen ezekkel lehet a legjobban szembe szállni a terhességi cukorbetegség negatív hatásaival" - nyilatkozta Jonatan Ruiz, a Granada Egyetem kutatója.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink