A tudatos családtervezés a fogamzás előtt kezdődik
Várszegi Viktória
2013. július 22.

Hazánkban az 1980-as évek óta működik az "optimális családtervezési modell", valamint az Országos Gyermekegészségügyi Intézetben (OGYEI) az ebből kifejlesztett szolgáltatás, mely speciális védőnői konzultációkra épül, a tervezett terhesség esetén a leendő szülők számára oktatást, szűréseket, szükség szerint orvosi ellátást nyújtva.

Budapesten, a Bolgárkerék utcai családtervezési rendelőben működő prekoncepcionális gondozás a tervezett terhesség előtt 3 hónappal kezdődik, és a terhesség 12. hetéig tart. A speciális konzultációk során részletes pszichiátriai, családi anamnézissel feltérképezik a családtervező párok életviteli szokásait. A konzultációk során kiszűrhetők a családi halmozódású, valamint az anyai betegségek (pl. epilepszia, depresszió, diabetes), amelyek speciális ellátást igényelnek a fogamzást megelőző időszakban. E betegségek genetikai hajlam alapján, környezeti tényezők hatására alakulnak ki, emiatt része az alap családtervezésnek az úgynevezett "eufenikai megelőzés", ami azt jelenti, hogy a speciális genetikai hajlammal rendelkező, gyermekvállalást tervezőket kiszűrik, és többek között személyre szabott megelőzési stratégiákkal, hatva az ártó, illetve védő környezetei faktorokra, befolyásolják a betegség megjelenését. A programban külön kitérnek a potenciálisan magzatkárosító fertőzések megelőzési lehetőségeire is.

További információk az Országos Gyermekegészségügyi Intézet honlapján: http://www.csaladtervezesi-tanacsadas.hu/csaladtervezes

Elérhetőségek:
1148 Budapest, Bolgárkerék utca 3.
Tel: 363-22-29, 383-84-77

Kapcsolódó cikkeink